D-Day herdenking in Sainte-Mère-Église

Onze BID in Frankrijk meldde ons dat vorige week vrijdag in het beroemde dorpje Sainte-Mère-Église een D-Day-herdenking plaats had gevonden. 73 Jaar geleden markeerden de geallieerden op D-Day het keerpunt van de Tweede Wereldoorlog.
Nu is dat op zich niet zo verwonderlijk want op en rond de 6de juni wordt elk jaar op talloze locaties in Normandië grote en kleine herdenkingen gehouden. Dat begint al ergens in de maand mei en strekt zich uit als een waaier over het land waar de lokale bevolking hún bevrijdingsdag vieren, bijvoorbeeld in juli, augustus of september… afhankelijk op welke dag de geallieerden hun dorp hadden bevrijd.

Sainte-Mère-Église leek, ondanks de bezetting door de Duitsers, een rustig dorp te zijn
Half twaalf in de ochtend in Sainte-Mère-Église. Een Duitse wacht staat voor de Ortskommandantur. Op het plein Duitse vrachtwagens. Kinderen lijken te knikkeren en de postbode doet zijn ronde…
Paratroopers van de 82nd Airborne Division poseren voor een vliegtuig. Het doel dat de luchtlandingstroepen meekregen, was het veroveren van Sainte-Mère-Église en het innemen van de bruggen over de Merderet…
Uiteraard werd een foto gemaakt van in Sainte-Mère-Église buitgemaakte Duitse spullen door mannen van de 82nd Airborne Division
Een Amerikaanse soldaat rust even uit bij het bebouwde kombord van het dorpje

Sainte-Mère-Église werd op 6 juni 1944 bevrijd door luchtlandingsdivisies van de 82ste divisie en was het eerste dorp dat bij de invasie in Normandië door de geallieerden werd bevrijd. Er staat een museum gewijd aan de parachutisten die voor de invasie in het gebied sprongen.

 Ook hangt er aan de kerk een parachutistenpop, ter herinnering aan parachutist John Steele, die met zijn parachute aan de toren bleef hangen. Hij werd onder vuur genomen door de Duitsers en overleefde door zich dood te houden.
Amerikaanse soldaten positioneren zich om het gevecht aan te gaan met Duitsers in de kerk

Herdenking

Foto's parade 1st Lt. Victoria McGoffin  173rd Airborne Brigade
Het bestuur van AVC heeft het voornemen om in 2018 een reis te organiseren naar Normandië, o.a. naar Sainte-Mère-Eglise. Na de vakantieperiode hoort men daar meer over.
Volg ons en vind ons leuk!
549

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *