UPDATE | De USS Carl Vinson uit voorzorg naar Koreaans schiereiland – Spanningen nemen toe!

De USS Carl Vinson (CVN-70) - foto Phil Konstantin
De USS Carl Vinson (CVN-70) – foto Phil Konstantin

De USS Carl Vinson (CVN-70), een Amerikaans supercarrier in de Nimits-klasse stevent af op het Koreaanse schiereiland om het Noord-Koreaans bewind duidelijk te maken dat er grenzen zijn… De CVN-70 vaart niet alleen, het wordt begeleid door de guided-missile destroyers USS Wayne E. Meyer en de USS Michael Murphy. Dat is niet alles, ook de guided-missile cruiser USS Lake Champlain vaart mee in de flotille, zo meldt de US Pacific Command. Deze schepen maken deel uit van Carl Vinson Carrier Strike Group wat nog eens wordt aangevuld met bunkerschepen en ander varend ondersteunings materieel. En niet te vergeten ander varend materieel wat uit strategische overwegingen niet genoemd wordt! De supercarrier biedt normaliter plaats aan 90 strike fighters en heli’s van de Carrier Air Wing Fourteen.

De totale flotille bestaat uit 7.500 man!

De CVN-70 werd op 13 maart 1982 in de vaart genomen en heeft NAS North Island San Diego, California, USA, als thuishaven.

USS Gerald R Ford afgelopen zaterdag bij het vertrek uit Huntington Ingalls Industries Newport News Shipbuilding Yard voor een meerdaagse proefvaart op zee.

Het vliegdekschip meet een lengte van 332,90 meter (4 meter korter dan de USS Gerald R Ford die zaterdag voor het eerst begon met zogeheten sea trials – proefvaarten op zee) en wordt voortgedreven door twee Westinghouse A4W kernreactors die op hun beurt vier stoomturbines aandrijven die elk een schroefas voor hun rekening nemen. Gezamenlijk levert dit 194 MW op of wel 260.000 shp.

De Vinson kan een snelheid behalen van 56+ km/h (30+ knopen) en de ‘actieradius’ is 20 tot 25 jaar…

De bemanning van de Vinson telt 6.062 koppen, waarvan 3.200 man zich bezighoudt met het schip en 2.480 met het vliegend deel van de uitrusting. De bewapening bestaat uit:

Een Sea Sparrowraket wordt afgevuurd. Foto U.S. Navy / Mate Airman Marvin E. Thompson Jr.
  • 2 × Mk 57 Mod3 Sea Sparrow
  • 2 × RIM-116 Rolling Airframe Missile
  • 3 × Phalanx CIWS

En daarnaast zijn er nog systemen om torpedo’s naar de kelder te jagen. Elke zeevlieg of zeemug wordt opgemerkt door een van de 6 radarsystemen die de Vinson aan boord heeft. De flotilla maakt gebruik van Aegis missile defense system, een marineversie van de THAAD, het omstreden Terminal High Altitude Area Defense system dat de VS wil plaatsen in Zuid-Korea en Japan om raketaanvallen vanuit Noord-Korea tegen te gaan.

Over de bepantsering wordt uit veiligheidsoverwegingen gezwegen indachtig de gebeurtenissen rond een illustere voorganger van de Vinson, de USS Forrestal.

Als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un zijn verstand gebruikt dan begrijpt hij deze hint van de Amerikanen…


Noord-Korea: ‘Klaar voor een oorlog met VS’

Het persbericht van KCNA (Korean Central News Agency – het Staatspersbureau van Noord-Korea)

11 april | Noord-Korea heeft vandaag aangegeven te zullen reageren op de “dwaze” ontwikkelingen waarbij de Amerikaanse vloot betrokken is en die richting het Koreaanse schiereiland opstroomt. Pyongyang is klaar voor een “oorlog”, zo klinkt het nu de spanning in de regio gevoelig stijgt.

“De dwaze Amerikaanse maatregelen om de Democratische Volksrepubliek Korea binnen te vallen heeft een alarmerend stadium bereikt”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens het officiële persagentschap KCNA.Het gaat om de eerste reactie van het regime sinds de aankondiging van Washington dat het het vliegdekschip USS Carl Vinson en zijn vloot onderweg zijn naar het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea “is klaar om te reageren, welke soort oorlog de VS ook willen voeren”, klinkt het nog.


China stuurt troepen naar grens met Noord-Korea

11 april | Ondertussen stuurt China 150.000 troepen naar de grens met Noord-Korea, zo valt in de buitenlandse media te lezen. Of dit gebeurt naar aanleiding van de Amerikaanse vloot die op weg is naar het Koreaans schiereiland is vooralsnog niet bekend. Het kan ook het gevolg zijn van het gesprek wat afgelopen weekeinde is gehouden door Trump en de Chinese leider XI Jinping. En er is ook nog een derde mogelijkheid namelijk om het Noord-Koreaans bewind te laten weten dat ook het Chinese leger paraat is.

Dat laatste kan op twee verschillende manieren worden opgevat:

China wil laten zien dat het Noord-Korea bij wijze van spreken rugdekking geeft, of…
China laat Noord-Korea weten ook de nodige maatregelen te zullen treffen richting het Noord-Koreaans bewind…

Het is een kwestie van tijd dat we het antwoord weten!


Meer schepen op weg naar Koreaans schiereiland

Japanse marineschepen (hier op archieffoto) sluiten zich aan bij het Amerikaanse eskader

12 april | Formeel wordt er gezegd aan de zijde van Japan dat een aantal Japanse marineschepen ook gaan meedoen aan de oefeningen die de Amerikanen willen houden nabij Zuid-Korea.

Ook de Russen zetten marineschepen in: de kruiser RFS Varyag Slavaklasse (foto onder) en de tanker RFS Pechenga Dubnaklasse laten zich zien.


Noord-Korea is er klaar voor

Een heli van de “Anti-Aircraft Force & light transport en helicopter gunship regiments” – klik op de afbeelding voor meer foto’s en informatie

13 april | Noord-Korea heeft een groots opgezette oefening gehouden met paratroepen, aanvalshelikopters en andere wapentuig van de KPA Unit 525, de 4th taskforce van de 5th detached force van Unit 2625 van de KPA Large Combined Unit 630, the 2nd taskforce van de 1st detached force van Unit 252 van de KPA Navy en de 1st taskforce van de 1st detached force van Unit 323 van de KPA Air en Anti-Aircraft Force en light transport en helicopter gunship regiments of the Air and Anti-Aircraft Force.

De staatscourant, ‘Rondon Sinmun’ spreekt van een “Dropping and Target-striking Contest of KPA Special Operation Units – 2017“. Op de foto’s die door KCNA zijn vrijgegeven kan een indruk worden gekregen van deze oefening.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un begeeft zich onder de manschappen van diverse eenheden
Parachutisten springen uit een dubbeldekker van de Noord-Koreaanse Luchtmacht… Waarschijnlijk gaat het om een Chinese Y5 (An-2 ‘Colt‘), die ook te zien was op de eerste vliegshow in Noord-Korea die in september 2016 werd gehouden
Te doen gebruikelijk worden dit soort oefeningen aanschouwd door de top van het Koreaans Volksleger met de ‘supreme commander’ Kim Jong Un in hun midden…
‘Aanvalshelikopters’ van de KPA
Als Kim Jong Un wat te melden heeft dan schrijft iedereen dat op in zijn notitieboekje, want wat de leider allemaal te zeggen heeft moet stipt opgevolgd worden. Iets niet opschrijven kan ook nog problemen opleveren voor de persoon in kwestie…

Voor zaterdag 15 april wordt verwacht dat Noord-Korea een kernproef gaat uitvoeren, analyses van “38North.org” die middels satellietbeelden Noord-Korea in de gaten houdt, wijzen uit dat er volop werkzaamheden zijn op de locatie, Punggye-ri, waar de kernproef gehouden wordt.

De ‘Eeuwige President’ van Noord-Korea, Kim Il-sung

Waarom zaterdag? Op deze dag wordt herdacht dat de grootvader van Kim Jong Un, Kim Il-sung, op 15 april 1912 werd geboren en aangezien hij bij wet is benoemd tot “Eeuwige President” wordt dit groots gevierd. Zo mogelijk met een kernproef of raketlanceringen. Althans, dat is gebruikelijk de laatste jaren.

Voor de huidige president van de Verenigde Staten, Donald Trump, kan dat weer aanleiding zijn om in te grijpen. Bijvoorbeeld door kruisraketten af te vuren. Als dat gebeurt dan zijn de rapen pas echt gaar en kan dit leiden tot een mogelijke WWIII, juist ook omdat China’s leider, Xi Jinping, telefonisch met klem heeft aangegeven bij Trump alleen vreedzame oplossingen na te streven voor de situatie in Noord-Korea.

Intussen weten we dat Trump op zijn beurt nogal onberekenbaar is en God verhoede het dat hij verkeerde beslissingen neemt of de boel op de spits drijft waardoor Kim Jong Un weer aanleiding ziet om een verrassingsaanval uit te voeren, zogenaamd uit voorzorg… en dat wil Amerika ook doen.

Er gaan geruchten dat al een deel van Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea is geëvacueerd en dat China troepen heeft gestuurd naar de grens met Noord-Korea. Dat wordt overigens weer van officiële zijde van China tegengesproken maar dat kan gedaan zijn om geen paniek te zaaien onder de bevolking.

Zaterdag weten we meer…

GvKSr

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.