VIDEO | The Great War

The Great War, een serie van PBS American Experience over wat toen nog de Grote Oorlog wer genomen en na 1945 WWI
The Great War, een serie van PBS American Experience over wat toen nog de Grote Oorlog werd genoemd en na 1945 WWI

Op basis van niet-gepubliceerde dagboeken, memoires en brieven, vertelt ‘The Great War’ het veelomvattende en complexe verhaal van de Eerste Wereldoorlog gezien door de ogen van verpleegkundigen, journalisten, piloten en de Amerikaanse troepen, die bekend waren als “doughboys.”

De serie toont de ervaringen vanuit het perspectief van Afro-Amerikaanse en Latino soldaten, ‘suffragists’, Native American “code praters” en anderen wier deelname aan de oorlog om “de wereld veilig te maken voor democratie”, grotendeels is vergeten.

The Great War laat zien hoe een briljante PR-man steun probeert krijgen voor de oorlog in een land dat juist terughoudend is als levens op het spel staan voor een buitenlands conflict; hoe President Woodrow Wilson het land door de jaren van neutraliteit heen stuurde en alleen met grote tegenzin Amerika in de bloedigste conflict wat de wereld ooit had gezien, leidde. Het transformeerde de Verenigde Staten in een dominante speler op het internationale toneel.

Maar ook hoe het met vurige vaderlandsliefde en vastberadenheid probeerde steun te krijgen voor Amerika’s kruistocht voor de vrijheid in het buitenland en dat dit tot een van de meest onderdrukkende en hardhandige optredens leidde op de burgerlijke vrijheden van de Amerikanen zelf in de Amerikaanse geschiedenis…

Het is een verhaal van heldendom en opoffering die uiteindelijk zo’n 15 miljoen levens zou opeisen en de wereld ten diepste zou veranderen.

Te zien op You Tube…

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.