Modificaties Noord-Koreaanse MBT

Modificaties Noord-Koreaanse MBT’sVan de Noord-Koreanen is het in algemeenheid bekend dat ze alles graag zelf maken en in elkaar knutselen. En als ze geen zin hebben dan moeten ze maar zin maken, aldus hun Eeuwige Leider der Leiders, de heer Kim Jong Un. Zo niet dan wordt dat het de burger op een straffe wijze bijgeleerd in concentratiekampen.

Noord-Korea staat ook bekend om het verouderd legermaterieel waarmee men paradeert op hoogtijdagen. Men kan daar zo een vereniging starten van liefhebbers van klassieke legervoertuigen. De BID meldde ons dat gepubliceerde foto’s van een onlangs gehouden oefening met tanks van het Koreaanse Volksleger (Korean People’s Army – KPA) aantoont dat men de laatste 20 tot 40 vrije zaterdagmiddagen flink aan de slag is geweest met de sterk verouderde T-62-tanks.

Modificaties Noord-Koreaanse MBT’s

Deze tanks stammen nog uit de jaren 60 van de vorige eeuw en werden ‘aangekocht’ van de Russen onder het USSR-bewind van om te voorkomen dat de Noord-Koreanen zouden worden overlopen door de Amerikanen en de Zuid-Koreanen, zoals dat bijna gebeurde tijdens de Koreaanse Oorlog begin jaren 50. Op zijn beurt had Chroesjtsjov het in de jaren 60 weer aan de stok met de Amerikaanse president John F. Kennedy vanwege Cuba. Getweeën speelden men de belangrijkste rol in een van de hoogtepunten van de Koude Oorlog die toen volop woedde. Gelukkig won de USA het uiteindelijk van de USSR. Gelukkig, want men vreesde in die dagen dat de Derde Wereldoorlog zou uitbreken. Maar dat terzijde…

De T-62’s zijn bijna 60 jaar oud en daarbij moet men bedenken dat MBT’s zijn van het Noord-Koreaanse leger. Wat opvalt bij de gepubliceerde foto’s is dat de tanks zodanig zijn gemodificeerd dat het daarbij lijkt te gaan om wapentuig als Noord-Koreaans antwoord op de Zuid-Koreaans en Amerikaanse tanks. Maar het is echter de vraag of dat in de praktijk ook zo is want de sterk verouderde tanks en ander materieel is ook meteen het zwakste onderdeel van de KPA. En het kan zelfs zo zijn dat Noord-Korea de boel weer flest door iets op of aan de tanks te bevestigen zonder dat het ook echt werkt. Een manier van doen die men vaker toepaste.

De foto’s verschenen in een door het Noord-Koreaanse regime gecontroleerde krant ‘Rodong Sinmun’, die begin april van dit jaar verscheen.  Volgens Kim Min-seok, een stafmedewerker van ‘Korea Defense and Security Forum’ in een artikel van NK News, waren er niet eerder zulke modificaties gezien op Noord-Koreaanse tanks.

“De drie modificaties lijken bestaande anti-tank en anti-aircraftsystemen te moeten versterken,” aldus Kim Min-seok.

Modificaties Noord-Koreaanse MBT’s

“Het systeem in de linker cirkel is een SA-16 Gimlet, een anti-luchtdoelraket,” vertelt Kim. “In het midden een dubbelloops machinegeweer wat ik nog nooit eerder heb gezien en in de cirkel rechts een anti-tankraketsysteem bekend onder de naam Bulsae (Vuurvogel / AT-4), een kopie trouwens van de Russische t.”

De modificaties werden voor het eerste gezien tijdens een oefening van een paar tankdivisies van de KPA, onder het toeziend oog van leider Kim Jong Un zelf en hoge officieren. Door de staatstelevisie zou Kim Jong Un deze tanks zien als “Onoverwinnelijke IJzeren Paarden”.

Internationale militaire wapenexperts twijfelen echter sterk aan de vuurkracht: “De tanks die de Zuid-Koreanen en de Amerikanen hebben zijn bestand tegen dit soort raketten tenzij die dingen massaal worden afgevuurd. De Noord-Koreaanse raketten zijn te langzaam in vergelijk met die van de Zuid-Koreanen en Amerikanen, een verschil van tenminste tien seconden. En voordat zo’n AT-4 in de buurt probeert te komen van tanks van de Zuid-Koreanen en Amerikanen is het al uit de lucht geschoten. Ze (de Noord-Koreanen – red) lopen zo’n 30 jaar achter met hun systemen! Het zijn op zichzelf al verouderde systemen, die niet vanuit de tank zijn te bedienen! De schutter moet dat namelijk buiten de tank doen en dat maakt hem erg kwetsbaar voor vijandelijk vuur.”

Modificaties Noord-Koreaanse MBT’s

De Noord-Koreanen denken daar echter anders over. In een persbericht van KCNA (Korean Central News Agency) valt te lezen: “Terwijl Kim Jong Un de ratelende tanks over verschillende hindernissen zag rijden zei hij dat de oefening uitstekend verliep. Het was schitterend te zien dat de tanks in volle vaart een steile helling opreden en dat ze zodoende symbolisch een ijzeren vuist vormen van de KPA…”

GvKSr

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.