MOAB, de Massive Ordnance Air Blast

031108-F-1111S-001
Foto Eglin Air Force Base US Army

De Verenigde Staten hebben vandaag – donderdag 13 april – één van hun zwaarste niet-nucleaire bommen gegooid op een doelwit van IS in het oosten van Afghanistan. In dat gebied is vorige week een Amerikaanse soldaat gesneuveld in gevechten met jihadisten.

De bom van het type GBU-43 van ongeveer 11.000 kilogram explosieven werd gegooid boven een complex van grotten in de provincie Nangarhar in het oosten van Afghanistan. Daar zouden zich strijders van de terreurgroep IS hebben verzameld. Volgens het Pentagon onderzoeken militairen nu de impact van de explosie.

De MOAB (Massive Ordnance Air Blast) is een van de krachtigste conventionele bommen die de strijdkrachten van de Verenigde Staten tot hun beschikking hebben. De bom heeft 4 varianten (zie foto). De bom weegt zo’n 10.000 kg en volgens de BID komt een bom op circa 16 miljoen dollar.

De BID stuurde AVC dit persbericht van de USFOR n.a.v. het bombardement van een IS-fortofocatie in Afghanistan.

De werkelijke betekenis van MOAB is bij het grote publiek onbekend; veel bekender is de (niet-officiële) betekenis Mother Of All Bombs, wat als een backroniem ervan kan worden beschouwd. Hoewel de MOAB vaak vergeleken wordt met atoombommen (hij wekt bij impact ook een paddenstoelwolk op), is de kracht vele malen kleiner dan die van moderne atoombommen, namelijk het equivalent van 11 ton TNT. (De eerste atoomboom op Hiroshima had een kracht van ongeveer 15 kiloton TNT en was dus een meer dan een factor duizend keer krachtiger)

Het ontwikkelen van de bom begon in 2002 en in maart 2003 werd de eerste succesvolle test gedaan. De bom is op 13 april 2017 voor het eerst ingezet tegen Islamitische Staat in Afghanistan; hierbij werd een tunnelcomplex, bestaande uit grotten en bunkers, geraakt. De bom werd gemaakt in 2003 om het Iraakse leger bang te maken en dankt de benaming aan een term die Saddam Hoessein vaak gebruikte in de eerste Golfoorlog: Mother of all Battles. MOAB is een aangepaste versie van de zogenaamde ‘Daisy Cutter’ (‘madeliefjesmaaier’), een zeer grote brandbom die voor het eerst werd ingezet in de Vietnamoorlog.

Een MOAB tijdens het afwerpen

Rusland heeft als reactie op de MOAB een soortgelijk, maar sterker, wapen ontwikkeld. Dit wapen wordt bij gebrek aan een officiële naam Father of all bombs genoemd. Deze bom zou minstens vier maal krachtiger zijn dan de Amerikaanse MOAB en daarmee in de buurt komen van de vernietigingskracht van een (klein) kernwapen, namelijk het equivalent van 44 ton TNT.

De bom kan worden vervoerd door allerlei types vliegtuigen zoals een C-130, F-16’s, B-52 bommenwerpers of B-1 Lancers.

De locatie waar de MOAB is afgeworpen door de USFOR.

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.