Guy pantservoertuig

Guy pantservoertuig

Dit is het kleinste pantservoertuig dat het Britse Leger inzette tijdens WWII en heet daarom waarschijnlijk dan ook ‘Guy’, vrij vertaald: ‘Jongen’. Maar dat zal wel niet de bedoeling zijn geweest want het werd geproduceerd in 1939 tot 1940 door Guy Motors en bood plaats aan 3 man. Er zijn er maar 101 exemplaren van gemaakt (50 van Mk 1 en 51 van de Mk 1A). Het lukte de fabrikant niet zijn fabriek aan te passen en de productie op te voeren.

Guy pantervoertuig

Dat betekende ook meteen een eind aan de opdracht. Ook was er een geschil over de fabricage van dit ding. Guy Motors stelde voor dat het beter was de losse componenten van de bepantsering aan elkaar te lassen in plaats van te klinken. Dat was niet alleen beter voor de constructiesterkte van het voertuig maar was ook een stuk goedkoper dan de boel aan elkaar te klinken. Schoorvoetend werd ermee ingestemd en dat maakte de Guy wel het eerste voertuig waarvan het plaatwerk aan elkaar was gelast. Dat werd ná de oorlog erkend met een prijs van de “Royal Commission for Awards to Inventors”. Het pantser stelde niet echt veel voor, op zijn dikst kwam het tot 15mm, goed genoeg om gewone geweerkogels te weren.

De Guy is 4,12 meter lang. 2,06 meter breed en heeft een hoogte van 2,29 meter. Het was voorzien van een Vickers .5 machinegeweer en een .303 als secundaire wapen. In de tweede serie -Mk 1A- werden de Guy’s voorzien van luchtgekoelde Besa machinegeweren.

Het voertuig draaide met een Meadows 4ELA 4-cilinder benzinemotor en dat leverde 41 kW (55hp) om het 5,3 ton wegend voertuig middels 4 versnellingen vooruit te krijgen en met 1 achteruit. Een volle tank gaf de Guy een actieradius van 340 km en de topsnelheid (op de weg) was 64 km/u.

Naar verluidt zijn maar vier exemplaren ingezet tijdens de Slag om Frankrijk en u raadt het al, alle vier werden door de Duitsers aan flarden geschoten. De rest deed dienst bij buitenlandse militairen die naar Groot Brittannië waren gevlucht. Dan hadden zij ook wat…

Er zijn nog wel een paar voertuigen gebruikt bij de evacuatie van de Britse koninklijke familie: King George VI, Queen Elizabeth, Princess Elizabeth and Princess Margaret toen men in 1940 dacht dat de Duitsers het Verenigd Koninkrijk zouden gaan bezetten.


We hebben voor u een tankvergelijkingskaart met daarop als referentie een personenwagen en een jeep, zodat u zich de afmetingen kan voorstellen van de tanks die tot in de details staan afgebeeld.

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.