Historische Collectie Korps Veldartillerie op ASK Oldebroek – Open Monumentendag 2016

AVC filmde op ASK (Artillerieschietkamp) Oldebroek tijdens de Open Monumentendag 2016.

In het kader van de Open Monumentendag 2016 zetten bestuur en vrijwilligers van Historische Collectie Korps Veldartillerie veel artilleriestukken (groot en rollend materieel) tentoon op het terrein van ASK Oldebroek! Zo kon je jezelf een goed beeld vormen van de ontwikkeling van het Wapen der Artillerie van de Koninklijke Landmacht door de jaren heen: vooroorlogs en in de periode na de Tweede Wereldoorlog.

In het filmpje laten we o.a. in slow motion zien wat er gebeurt op het moment dat een kanon vuurt, en dan bedoelen we ook letterlijk vuurt!

Een impressie van de Open Monumentendag op ASK Oldebroek
Een impressie van de Open Monumentendag op ASK Oldebroek

 

De Vereniging Historische Militaria Nederland Paraat 1940 gaf een beeld van de Veldartillerie anno 1940 te velde en gaf saluutschoten met het kanon 7 Veld ten gehore! Met o.a. dit geschut trachtte men in de meidagen van 1940 de Duitsers tegen te houden…

Dat deed ook de Dienstdoende Schutterij van ‘s-Hertogenbosch, die een kampement uitbeeldde anno 1830. Ook werd er geschoten met musketten. Met dit materieel werd de oorlog met België bevochten.

Naast de collectie van de Veldartillerie was ook de indrukwekkende collectie te bezichtigen van het Korps Rijdende Artillerie.

Een thema-tentoonstelling van veteraan Jos Gelissen was eveneens te bezichtigen en verdere waren daar nog…

… twee Gele Rijders te paard
… colonne NEKAF-jeeps
… Reünieorkest Artillerie Trompetterkorps
… en een presentatie door het Vuursteuncommando van de Pantserhouwitser 2000NL

Al met al een boeiende, gevarieerde en levendige tentoonstelling op deze Open Monumentendag die u in 2017 (en daaropvolgende jaren) zeker zelf een keer of wat moet hebben bezocht!

Met dank en de complimenten aan het bestuur en de vele vrijwilligers van Historische Collectie Korps Veldartillerie die dit mogelijk maakten!

Dit jaar weer!

GvKSR
VZAB | OPS/PA


Foto’s Open Monumentendag 2016


Museum

De Historische Collectie Korps Veldartillerie is gevestigd op de 60 meter hoge top van ‘De Knobbel’ op het ASK Oldebroek. Voor verdere informatie en openingstijden verwijzen wij u naar: nederlandsartilleriemuseum.nl
Het museum is makkelijk bereikbaar vanaf de A28 (Zwolle-Amersfoort) en de N309 en ligt aan de Eperweg 149 te 8084 HE ‘t Harde.
Tlf. 0525-657310


Dit jaar wordt Open Monumentendag gehouden in het weekeinde van zaterdag 9 en zondag 10 september. Meer informatie vindt u op de website van de Open Monumentendag

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.