Herdenkingen “Australian en New Zealand Army Corps” op #AnzacDay

Australië en Nieuw Zeeland herdenken gevallenen tijdens nationale herdenkingen die al voor het aanbreken van de dag begint: Dawn Service

Je hoort en leest er nauwelijks iets over in dit deel van de wereld maar tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), tot aan 1940 de “Grote Oorlog” geheten, vochten ook Australische en Nieuw Zeelandse troepen mee aan de zijde van de Geallieerden.

Gisteren, 25 april, werd in Australië en Nieuw Zeeland (en elders in de wereld) de nationale dodenherdenking gehouden, ook wel “Anzac Day” genoemd. Anzac is een acroniem van ‘Australian and New Zealand Army Corps’. Zie video hierboven.

Beide landen maakten destijds deel uit van het Britse keizerrijk, the British Empire en zegden alle steun toe aan het moederland, Groot-Brittannië dat in oorlog was verwikkeld met Duitsland.

Troepen van het Nieuw Zeelandse expeditieleger gaan aan wal in een Franse haven

Expeditielegers
De eerste belangrijke actie die de Australiërs ondernamen was als de ANMEF, de Australian Naval and Military Expeditionary Force’s op 11 september 1914. Het leger landde op Rabaul, een havenstad op het eiland van het tegenwoordige Nieuw-Brittannië in Papoea-Nieuw-Guinea. Het nam toen het Duits Nieuw-Guinea op Toma in en de naburige eilanden van het Bismarck Archipel. Op 9 november 1914 schoot de de HAMS Sydney van de Royal Australian Navy een Duits schip naar de kelder, de SMS Emden.

Turkije
Daar bleef het niet bij. Op 25 april 1915 landden troepen van de Australian Imperial Force (AIF) op Gallipoli in Turkije samen met troepen uit Nieuw Zeeland, New Zealand Expeditionary Force, Groot Brittannië en Frankrijk. Men begon met een evacuatie van geallieerde troepen. In het daaropvolgende jaar vochten de AIF in West-Europa en in het Midden Oosten.

Ingegraven soldaten van de Australische en Nieuw Zeelandse legers bij Hamel, België

Gedurende 1916 en 1917 waren de verliezen groot aan het westelijke front. De geallieerden kwam nauwelijks een steek verder…

Het zwaartepunt van de militaire inzet was op 4 juli 1918, tijdens de Slag bij Hamel. Vanaf 8 augustus werden belangrijke winsten geboekt op het slagveld Op 11 november 1918 gaf Duitsland zich over.

Op 25 april werd een ‘Haka‘ uitgebracht aan de Australian Defence Force onder de Menenpoort te Ieper, België ter gelegenheid van de Anzac Dayherdenking

De strijd in het Midden Oosten begon in 1916 waar het posities innam om het Suezkanaal te verdedigen en de herovering van de Sinaï-woestijn. In 1917 maakte Australië en Nieuw Zeeland deel uit van een internationale troepenmacht die de Gazastrook zouden innemen alsook Jeruzalem. In 1918 werden ook Libanon en Syrië ingenomen. Op 30 oktober 1918 werd Turkije tot een wapenstilstand gebracht.

Grote verliezen
Voor Australië was de Eerste Wereldoorlog de periode waarin de meeste soldaten sneuvelden of gewond raakten. Op een bevolkingsaantal van 5 miljoen Australiërs werden 416.809 mannen onder de wapenen gebracht waarvan ruim 60.000 soldaten sneuvelden en 156.000 gewond raakten, ook door chemische oorlogsvoering of gevangen werden genomen.

Soldaten van het Australische leger in een loopgraaf

Nieuwe Zeeland stuurde 100.444 mannen en vrouwen naar het front elders in de wereld. 16.697 Van hen sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog en 41.317 raakte gewond. Bijelkaar betekende dit dat het leger van Nieuw Zeeland ruim 58% van het aantal uitgezonden mannen en vrouwen zouden verliezen aan de dood en door verwondingen.

Nog eens een 1.000 man liet het leven in de 5 jaren na de oorlog als gevolg van de verwondingen die men had opgelopen tijdens de oorlog. 518 soldaten kwamen in die periode in Nieuw Zeeland om het leven terwijl ze werden klaargestoomd om naar het front af te reizen…

Australië en Nieuw Zeeland hebben een bijzondere manier van herdenken. Soldaten en veteranen (men herdenkt ook de slachtoffers van andere oorlogen en van naoorlogse conflictsituaties waarvoor men troepen heeft uitgezonden) verzamelen zich nog voor zonsopgang bij het nationaal monument waarna de herdenkingsplechtigheid plaatsvindt.

They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them.

Hieronder een video met beelden van de erebegraafplaatsen van o.a. de Australische en Nieuw Zeelandse gesneuvelde soldaten in het gebied rond het Belgische Ieper.

Lest We Forget from Copper Tree Media on Vimeo.


Meer informatie kunt u vinden op:
– Australian War Memorial en
– New Zealand War Memorials

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.