25 jaar Army Vehicle Club

 

De Army Vehicle Club viert dit jaar dat het 25 jaar geleden werd opgericht door liefhebbers van klassieke legervoertuigen. Door de jaren heen kun je zien dat het legervoertuig ook is veranderd. Daar bedoelen we niet het uiterlijk mee, want dat verandert bij wijze van spreken met de dag. Het is duidelijk geworden dat de laatste decennia de militair centraal staat bij de aanschaf van legervoertuigen. Je kunt het ook bijna niet meer vergelijken met legervoertuigen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. 

Deze Daf YA 126 van G. van Keulen Sr zat vast en moest door twee Landrovers uit de prut getrokken worden – Westhaven Amsterdam – foto T. de Bruin (SM OST) © AVC
Een Nekaf van Paul van der Valk – Foto G. van Keulen © AVC

Veel leden van AVC bezitten een DAF, zoals de YA 126, YA 314, YA 328 en hier en daar ook een YA 616 en andere uitvoeringen. Een geheel nieuw door DAF ontwikkeld concept destijds (dankzij Marshallplan), met een Hercules benzinemotor. Of een Nekaf, het toenmalige Nederlands Ministerie van Oorlog zocht een opvolger voor de jeeps uit Amerikaanse legervoorraden die vanuit WWII tot in de jaren ’50 werden gebruikt. De keuze viel op de Willys M38A1. Nekaf kreeg in 1955 een order voor de assemblage van vierduizend stuks hiervan, die in Nederland als Nekaf Jeep bekend zouden worden.

Nederland meldde in 1953 aan de NATO dat het ruim 2500 DAF’s YA 126 ging produceren en bijna 2300 YA 328. De productie zou in 1954 plaatsvinden. Nederland merkte nog wat op m.b.t. de verkoopprijs van de 328. Die zou lager kunnen uitvallen door aanpassingen en weglatingen. Foto G. van Keulen © AVC

Sommigen stammen uit de jaren ’50 van de vorige eeuw en zijn dus al meer dan 60 jaar oud. Vaak ouder dan de eigenaar zelf! Veel van deze wagens zien er nieuw uit, zijn helemaal gerestaureerd, ook motorisch en mechanisch.

DAF YB 616 © Copyright C.A.P. Andijk NLD
Colorized foto door C.A.P. Andijk © AVC – van de Daf YB 616, een bergingsvoertuig.

Wat deze wagens aantrekkelijk maakt is voor iedereen verschillend. De rode draad is wel de toegepaste techniek in combinatie met het vernuft, de ‘simpelheid’ en de degelijkheid. Er zijn ook veel leden die in hun diensttijd vaak in dit soort voertuigen gereden hebben. Er is veel over te vertellen en te schrijven, wat ook gebeurt, maar belangrijker is dat je ermee rijdt of met dergelijke voertuigen op vakantie gaat of op bivak… of gewoon wilt bewaren als militair erfgoed.

‘n DAF YA 126 langs de weg. Foto G. van Keulen © AVC

Hoe dan ook, het legervoertuig, oude en jongere legervoertuigen, Nederlandse en buitenlandse legervoertuigen, wiel- en rupsvoertuigen vormen samen de gemeenschappelijk factor en dat al voor 25 jaar bij AVC. Dát moet gevierd worden en dat doen wij ook in het weekend van 2, 3 en 4 juni op ISK Harskamp dankzij de welwillende medewerking van Defensie en met name van majoor M.C. van Groenestein, sergeant-majoor R.P.H. Sponselee en sergeant-majoor H. v.d. Pol van ISK Harskamp!

Leden van de AVC hebben intussen een uitnodiging ontvangen via de post en kunnen zich hiervoor inschrijven!

Hieronder een greep uit de collectie klassieke en jongere legervoertuigen uit binnen- en buitenland die in het bezit zijn van leden van de AVC (namen staan erbij vermeld)

Een majestueuze Freightliner met een Nekaf, YPR en een DAF YA 314 van Paul van der Valk en Nico Vink. Foto Nico Vink © AVC
International 6x6 5-tons takelwagen M62 - Foto C.A.P. Andijk © AVC
International 6×6 5-tons takelwagen M62 van Nico Vink – Foto G. van Keulen © AVC
Een MAN 5 t gl KAT I uit de Bundeswehr van Marcel de Geest – Foto Marcel de Geest © AVC
De jongste aanwinst binnen AVC: Dodge M882 / W200 van Donny de Jong – Foto D. de Jong © AVC
LM-59-45 DAF V1600 halftrack bommenberger met achter het stuur de inmiddels in 2011 overleden Kees Looijsen, oprichter en voorzitter van AVC – Foto © AVC
Een MOWAG FKW / GW3500 van het Zwitserse leger tijdens OCO16 (Kamp Heerde) van G. van Keulen Sr met achter het stuur aan de rechterkant, Gerrit van Keulen Jr, links van hem, Kevin Dijkman (Chef veldkeuken) en achter de afzetting, Alfred Mons – Foto T. de Bruin (SM OTS) © AVC
Gerrit van Keulen Jr achter het stuur van een DAF YB 616 op ASK Oldebroek – Foto G. van Keulen Sr © AVC
Deze GMC CCKW 353 was van Markwin Serlui. hij heeft inmiddels een Chevrolet – Foto M. Serlui © AVC

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.