Oostenrijk winnaar ‘Strong Europe Tank Challenge 2017’ | #StrongEurope #AtlanticResolve #NATO

Het embleem wat in 2016 werd gebruikt

Op het grootste internationale militaire oefenterrein van Europa, Grafenwöhr (Beieren – Dld) werd van 7 tot 12 mei de Strong Europe Tank Challenge 2017 gehouden. Het maakt onderdeel uit van Operation Atlantic Resolve. Daarbij kwam, verrassend genoeg, Oostenrijk met Leopard 2A4 tanks als winnaar uit de bus! Dat meldde de BID aan AVC.

Duitsland werd tweede met de Leopard 2A6, derde de Amerikanen met Abrams tanks M1A2 SEPv2, Frankrijk vierde met de Leclerc AMX-56. Polen werd vijfde met Leopard 2A5 en Oekraïne zesde met T-64BM Bulat. 

Daarbij werd rekening gehouden met de bemanning van de tanks, dat wil zeggen, Frankrijk en Oekraïne hebben standaard 3 man in de Lecrecrs en Bulats terwijl de overige landen 4 man hebben: commandant, chauffeur, lader en schutter). Elk land zette vier tanks in.

De teams van de deelnemende landen aan de The Strong Europe Tank Challenge 2017 met in hun midden de hoofdprijs

De competitie – bestaande uit 12 onderdelen – werd niet alleen met tanks gedaan, ook de tankbemanning moest als team het nodige presteren, zoals het verplaatsen van tank¹- en mitrailleurmunitie  van A naar B, stormbaan, schieten (zowel met tanks als met handvuurwapens). Bij elk onderdeel waren punten te behalen die door een internationale jury werden toegekend.

¹ - Bedenk daarbij dat een granaat van het type M107 155mm nog altijd zo'n 43 kg weegt... dit soort munitie wordt veelal gebruikt bij oefeningen omdat het goedkoop vervaardigd kan worden en het wordt binnen de NAVO gezien als de 'all-purpose standard' (standaard voor algemene doeleinden) vanwege de balans t.a.v. reikwijdte in relatie tot de destructieve inslag.

Sommige landen eindigden lager dan verwacht, veelal door uitval vanwege storingen, zoals de Poolse 34 Gepantserde Brigade met 2A5 Leopards.

Tank Olympics
De deelnemende landen voerden offensieve en defensieve live-fire operaties uit, op afroep vuursteun bieden, ‘vijandige’ voertuigen op afstand identificeren, gevechtschade herstellen (schakel wisselen van de rupsband), hindernisbaan voor tanks afleggen en precieze manoeuvres uitvoeren met de tanks. Maar ook andere elementen die tot de basiskennis moet behoren van tankbemanning, zoals gewondenverzorging en -transport). En niet te vergeten de Tank Olympics, waar tanks over een lang traject met afwisselende terreincondities en onder bepaalde omstandigheden doelen moeten ‘uitschakelen’.

Daarnaast heeft ‘The Strong Europe Tank Challenge’ als doel het inzetten van materieel (interoperability) en de militaire internationale samenwerking (in NAVO-verband)te verbeteren en biedt het ook een platform om tactiek, techniek en protocollen met elkaar te delen en te verbeteren waarbij de tanks een centrale rol spelen.

De competitie werd georganiseerd door 7th Army Training Command, met het hoofdkwartier in Grafenwöhr, Duitsland

Manschappen van de Poolse 34 Gepantserde Brigade moesten tankgranaten en mitrailleurmunitie verplaatsen.
Het onderdeel ‘low-firing’
De bemanning van de Oostenrijkse tank verwisselen een schakel van de rupsband als gevolg van opgelopen ‘gevechtschade’

Foto’s en video US Army – Meer foto’s van deze Tank Challenge op Flickr

Een luchtfoto vanuit een luchtvaartballon gemaakt in 1910 van de barakken nabij het oefenterrein Grafenwöhr in wat nu de Duitse deelstaat Beieren heet.


Tips 

Amerikaanse soldaten die daar enige tijd verblijven kopen op den duur een wagen of laten zelfs een voertuig overkomen naar Europa. Na verloop van tijd gaan de meeste militairen weer terug naar de VS of worden naar een andere locatie overgebracht, met achterlating van hun auto. Die worden dan in de meeste gevallen verkocht. Kijk hier wat het huidige aanbod is!

Er zijn ook auto’s die gewoon achtergelaten worden op de Grafenwöhr-kazerne door de vertrokken soldaten, dit tot groot ongenoegen van de legerleiding. Waarbij het kenteken is verwijderd.

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.