Memory Museum in Nijverdal heeft speciale projecten voor kinderen

Het in Nijverdal gelegen Memory Museum is de plek bij uitstek om kennis te nemen van het ontstaan en verloop van de Tweede Wereldoorlog en de invloed die een oorlog heeft op de mensheid.

Stichting Internationaal Oorlogsmuseum realiseerde in Nijverdal het Memory Museum dat een realistisch beeld wil scheppen van de verschrikkingen van de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, zodat wij leren van het verleden.

Hiervoor hebben wij speciale projecten ontwikkeld voor kinderen van
– 3 t/m 6 jaar “Beertje Anders”,
– 8 t/m 12 jaar “Verzamelend op weg naar de vrede”,
– groep 7/8 “Een kind in de oorlog” en voor
– klas 3 HAVO/VWO “De kracht van het persoonlijke verhaal” i.s.m. de Canadese begraafplaats in Holten. 

‘Beertje Anders’

Dit project is bedoeld voor families/groepen welke met meerdere kinderen tussen de 3 en 6 jaar het museum bezoeken. Beertje Anders is een lesmethode ontwikkeld voor kinderen en leert hen over onderwerpen zoals; samen spelen samen delen; goede woorden zeggen; vraag hulp, geef hulp ect.

De verhalenvertelster vertelt over Beertje anders en zijn avonturen, eveneens zijn er wat creatieve opdrachten.

Het project vindt plaats op het terras van het museum, ouders kunnen hier dan ook plaatsnemen.

Wanneer u hier belangstelling voor heeft kunt u zich melden bij: pr@memorymuseum.nl t.a.v. Marianne Staman

‘Verzamelend op weg naar de vrede’

De route is bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar, maar het is ook mogelijk om de route met jonge- en oudere kinderen en volwassenen te volgen.

Het is de bedoeling dat u samen met uw kinderen de officiële looproute in het museum gaat volgen met behulp van het boekje, de informatie die u leest heeft betrekking op de verschillende diorama’s.

De tekst is speciaal voor kinderen geschrevenen en kan dus ook door kinderen vanaf groep 6 gelezen worden. Als u uw kinderen wilt voorlezen is dat natuurlijk ook prima! Kinderen die nog niet kunnen lezen kunnen via een fotoblad de route volgen.

Tijdens de route komt u bruine kistjes tegen. Bij elk kistje hoort een vraag. Door het juiste antwoord te kiezen komt u bij de juiste sleutel en krijgt u toegang tot het kistje en kunt u een voorwerp uit het kistje halen.

Bij de receptie van het museum koopt u een leeg kistje voor € 5,95 deze wordt tijdens de route gevuld met 11 voorwerpen.

De kinderen mogen het kistje en de voorwerpen meenemen naar huis.

‘Een kind in de oorlog’
‘Een kind in de oorlog’ is een project van Memory Oorlogs- en Vredesmuseum Nijverdal (Memory Museum).

Het project omvat een programma dat de doelstellingen van het Memory Museum ‘Respect hebben voor de mensheid en leren van het verleden’ wil uitdragen aan kinderen.

Dit project is speciaal gemaakt voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs.

Het project Een kind in de oorlog past binnen het leergebied Oriëntatie op Mens en Maatschappij, waarbij het onderwijs zichzelf als doel stelt dat kinderen zich oriënteren op de samenleving waarin zij opgroeien.

Door het volgen van dit project, krijgen de kinderen met behulp van verschillende werkvormen inzicht in het leven van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Voor meer info ga naar www.memorymuseum.nl / educatie / een kind in de oorlog / docentenhandleiding.

‘De kracht van het persoonlijke verhaal’

Het in Nijverdal gelegen Memory Museum is de plek bij uitstek om kennis te nemen van het ontstaan en verloop van de Tweede Wereldoorlog en de invloed die de oorlog heeft op jongeren. Stichting Internationaal Oorlogsmuseum realiseerde in Nijverdal het Memory Museum dat een realistisch beeld wil scheppen van de verschrikkingen van de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, zodat wij leren van het verleden.

Tijdens het bezoek aan het Memory Museum vertellen gastsprekers hun persoonlijk verhaal van de Tweede Wereldoorlog, zij nemen de leerlingen mee naar het verleden en uiteindelijk weer terug naar het hier en nu om de verhalen een plek te geven. Leerlingen worden bijzonder geraakt door deze persoonlijke verhalen.

‘Geef elke steen een verhaal’

De Canadese begraafplaats in Holten telt bijna 1400 graven van omgekomen militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Militairen die de hoogste prijs hebben betaald voor onze vrijheid. Met behulp van het project “Geef elke steen een verhaal” geeft het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats in Holten scholen in het voortgezet onderwijs de mogelijkheid om leerlingen kennis te laten maken met de persoonlijke verhalen van onze bevrijders. Tijdens dit project zullen leerlingen met behulp van de dienstdossiers een biografie opstellen van een gesneuvelde  Canadese soldaat. Deze dienstdossiers bevinden zich in diverse Canadese archieven en zullen digitaal aan de scholen beschikbaar worden gesteld.

 Tekst en foto’s Marianne Staman – Memory Museum Nijverdal


Draagt u het Memory Museum ook een warm hart toe? Mogen we dan een beroep op u doen?

We hebben een geweldig museum in Nijverdal: het Memory Museum voor oorlog en vrede. Met 18.000 bezoekers uit binnen- en buitenland en projecten met duizenden scholieren, heeft Memory zijn bestaansrecht intussen wel bewezen.
Maar de toekomst van het museum is onzeker: er is veel geld nodig om in het huidige pand te kunnen blijven en de noodzakelijke moderniseringen te kunnen betalen. Pandeigenaar Reggewoon en de gemeente doen alles wat in hun vermogen ligt, maar daarmee zijn we er nog niet. Er ontbreekt nog steeds een flink bedrag. Daarom zijn we de actie gestart: Het Memory Museum moet blijven! Vindt u dat ook? Stort dan een bedrag(je) op NL69 RABO 0156 0740 44 t.n.v. het Memory Museum onder vermelding van ‘bijdrage het museum moet blijven’. (Memory is een ANBI instelling, dus een gift is aftrekbaar van de belastingen). Kunt u geen geld missen, maar wilt u ons wel op een andere manier helpen? Stuurt u dan een mailtje naar info@memorymuseum.nl

Doneer eenvoudig en veilig online

Wil je makkelijk een donatie doen via een onlinebetaling? Dat kan ook: Doe je donatie online.

 

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.