Eerste ‘Duits-Nederlandse’ Leopard-II tanks overgedragen aan de Duitse landmacht

München | AVC – Vanmiddag heeft fabrikant Kraus Maffei Wegmann in München de eerste drie gemodificeerde ‘Duits-Nederlandse’ Leopard-II tanks overgedragen aan de Duitse landmacht. De Leopard-2 A6MA2 is uitgerust met een Nederlands communicatie- en informatiesysteem, waardoor de tank nu naadloos ‘digitaal’ kan opereren met Nederlandse eenheden. De tanks zijn bedoeld voor het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon, dat onder bevel staat van de Nederlandse 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. De Nederlandse brigade is op haar beurt weer onderdeel van de Duitse 1 Pantser Divisie.

De gemodificeerde tanks worden direct ingezet in de gezamenlijke Duits-Nederlandse bijdrage aan de NAVO-flitsmacht in 2019. De flitsmacht kan in actie komen bij bedreiging van het NAVO grondgebied. “In operaties hoog in het geweldsspectrum en als deel van geloofwaardige afschrikking is de tank op dit moment onmisbaar,” stelt Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Leo Beulen, ter onderstreping van het belang van deze ontwikkeling. “De Leopard biedt een unieke combinatie van vuurkracht, bescherming en terreinvaardigheid en is onder alle weersomstandigheden inzetbaar. Nu is deze tank ook volledig geïntegreerd in het digitale domein.”

Herkenning
De A6MA2 beschikt over het Nederlandse ‘Battlefield Management System’, waarmee de tank het eerste Duitse grondgebonden wapensysteem is dat interoperabel is met Nederlandse eenheden op het gebied van communicatie en commandovoerings-informatie. Zo kan het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon volwaardig meedoen in de operaties van de Nederlandse 43 Gemechaniseerde Brigade. Met de aanpassing beschikken de tanks nu ook over het ‘Blue Force Tracking System’, waarmee ze eigen troepen van andere kunnen onderscheiden. Het risico van vuur op eigen troepen neemt hierdoor aanzienlijk af, terwijl de handelingssnelheid toeneemt.

De bedoeling is dat 414 Tankbataljon nog voor juli 2018 over zeventien gemodificeerde gevechtstanks beschikt. Dit aantal zal doorgroeien tot 40 stuks. De eerste exemplaren zullen deze zomer door Duitsland worden ontplooid naar Litouwen, waar Nederland en Duitsland samen deelnemen aan de NAVO operatie enhanced Forward Presence.

Pioniers
De Duitse en de Nederlandse landmacht zijn internationale pioniers in het integreren van elkaars eenheden. Dit betreft niet enkel samenwerking, want eenheden zijn daadwerkelijk organisatorisch bij elkaar ondergebracht. Sinds 2015 vormen Duitse militairen samen met Nederlandse collega’s 414 Tankbataljon. Zo leren beide nationaliteiten elkaars werkwijze, cultuur en taal.

Om de Leopard-2 A6MA2 te kunnen modificeren moesten Duitsland en Nederland enkele internationaal ongebruikelijke stappen nemen. Nationale industriële belangen zijn opzij gezet en technologische kennis en ervaring gedeeld. Uniek hierbij is, dat de twee landen gezamenlijk een contract met de industrie zijn aangegaan.

Op de foto boven generaal-majoor Ivo de Jong, plaatsvervangend directeur DMO, samen met zijn Duitse collega Generaal Majoor Laudental.

Bron en foto’s: Defensie

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.