Geef vrijheid door, Herdenken, Bevrijdingsdag en Bevrijdingsfestivals…

Nederland viert op 5 mei Bevrijdingsdag.

Wageningen, 5 mei 2017.In Wageningen werd op bevrijdingsdag het Defile gehouden bij Hotel de Wereld..Veteranen tijdens het defile. (Foto Defensie)

Een aantal leden van de Army Vehicle Club levert ieder jaar een bijdrage aan deze dag.  Maar ook Defensie en andere organisaties m.b.t. historische legervoertuigen doen dat, want Bevrijdingsdag vier je met z’n allen!

Ambassadeurs van de Vrijheid vliegen met helikopters van de Koninklijke Luchtmacht naar diverse concertpodia in Nederland. In Wageningen vindt het traditionele bevrijdingsdefilé plaats met een parade van veteranen, historische legervoertuigen en muziekkorpsen.

Screenshot Bevrijdingsfestivals

Lees hier alles over de Bevrijdingsfestivals in het land!

 

 

 

 

Geef vrijheid door


Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Het jaarthema inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. In voorgaande jaren zijn er verschillende thema’s voorbij gekomen. De komende jaren doet het Nationaal Comité een appèl op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid onder de noemer ‘Geef vrijheid door’.

De NOS zendt beelden uit van alle festiviteiten, o.a. het 5 mei-concert in Amsterdam in aanwezigheid van Hunner Majesteiten Koning Willem Alexander en Koningin Maximá.

Je leest daar alles over op de website van het Comité 4 en 5 mei


Monumenten

Ik heb het voorrecht gehad twee monumenten te ontwerpen die in mijn woonplaats staan. Het monument waar jaarlijks de herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden bestaat uit een bestaande granieten plaat met daarop de namen van dorpsbewoners die zijn omgekomen in de oorlog en tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands Indië. Het is geplaatst in de zoom van een dijkje aan de rand van het marktplein, omgeven door ronde muur met daarin het wapen van Andijk, de dijkwachter. Het geheel symboliseert hoe de gemeenschap de gevallenen omgeeft en het een centrale plek heeft in ons dorp.

Zoek andere oorlogsmonumenten in het land
Monument voor de omgekomen Poolse bemanning. Foto C.A.P. Andijk

Het tweede monument staat elders in het dorp, nabij de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een door een Duitse nachtjager aangeschoten bommenwerper neerstortte. Daarbij kwamen alle 5 bemanningsleden van de Polish Air Force om het leven. Dit monument was het resultaat van historisch onder-zoek (o.a. in het Bundesarchiv) naar de gebeurtenissen en door met ooggetuigen te spreken.


Foto’s gezocht

Heb jij als AVC-lid ook een bijdrage geleverd aan 4 en/of 5 mei – bijvoorbeeld door mee te rijden aan een bevrijdingsrondrit of op andere wijze en heb je daar foto’s van, stuur die dan naar de redactie van de website en van “De Veldpost”.

GvKSr

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.