Kleinste army vehicle: Mini-drones voor verkenners landmacht en mariniers

Zie jij ze wel eens vliegen? Iets wat je niet bij naam kan noemen? Geen bij, geen vlinder, geen mug maar iets dat wel vliegt?  Dan kan dat wel eens een ‘zwarte horzel’ zijn geweest. Niet een exemplaar waarvan je denkt dat het zou kunnen zijn… We krijgen namelijk ook in Nederland te maken met de kleinste army vehicle ooit! Om precies te zijn een Unmanned Aerial Vehicle (UAV) of zoals Defensie deze noemt een piepkleine verkenningsdrone.  Defensie schaft namelijk tientallen  verkenningsdrones aan van het type Black Hornet (zwarte horzel). De mini-drones zijn voor de verkenningseenheden van de landmacht en het Korps Mariniers. Vandaag tekenden Defensie en de producent het koopcontract.

Zoals uit de naam al blijkt, zijn de apparaatjes zo groot als een flink insect. Ze doen met 10 bij 2,5 cm denken aan een uit de kluiten gewassen libelle. Het gewicht is 18 gram en de topsnelheid 18 km/uur. Ook is de Black Hornet erg stil, waardoor een doelwit tot op enkele meters onopgemerkt is te naderen.

Het zogenoemde military micro-UAV heeft beweegbare camera’s waarmee overdag én ’s nachts foto- en video-opnamen zijn te maken. De helikoptertjes kunnen op zicht (per videoverbinding) worden bestuurd. Maar ze vliegen ook zelfstandig met de automatische piloot en het GPS-systeem. Aangezien de oplaadtijd ongeveer even lang is als de vliegduur kan er vrijwel onafgebroken met een set worden gevlogen.

Foto Richard Watt [OGL] via Wikimedia Commons

Voordelen

De Black Hornet levert een goede bijdrage aan het verkennerswerk, ‘operaties uitvoeren zonder gezien te worden’. Het maakt het werk van de verkenner:

  • sneller, een doel hoeft niet beslopen te worden;
  • veiliger, militairen zitten op grotere afstand van het doel (1 kilometer);
  • effectiever, verkenners hebben letterlijk overzicht over de situatie.

‘Van de plank’

Het systeem is ‘van de plank’ gekocht. De kinderziektes zijn er dus uit ontwikkeld en Defensie komt dus niet voor onverwachte (financiële) verrassingen te staan. Daarnaast heeft de Black Hornet zich inmiddels bewezen aan het front. De Britse strijdkrachten hebben het systeem tot hun grote tevredenheid in Afghanistan gebruikt. Naast de Britten hebben ook Noorwegen en Duitsland de Black Hornet.

De Noorse fabrikant Prox Dynamics heeft inmiddels de 1e trainers van Defensie opgeleid. Zij gaan de andere verkenners  trainen. Naast de Black Hornet heeft Defensie 2 andere drones. De Raven (middellange duur, afstand en hoogte) en de ScanEagle (grote duur, afstand en hoogte).

Kosten?
Er wordt niet gemeld wat de kosten zijn, de fabrikant geeft ook geen indicatie. Uiteindelijk zal de begroting van Defensie uitkomst bieden en ondertussen moeten we afgaan op wat het volgens ingewijden mogelijk zou kunnen kosten. Men dient wel in acht te nemen dat deze Black Horzel in het geheel niet vergeleken kan worden met een drone die je in de winkel koopt…

The corporate website provides no indicative price of this impressive little drone and various tech-blogs have reported differing figures. Gizmodo suggest that the overall package (including two drones) is priced at $195,000 whilst securityaffairs.co suggest $80,000 for the pair. Read more about this on DroningON
Tekst GvKSr / Defensie
Foto's Defensie [Richard Watt]
Video You Tube

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.