Eenmaal, andermaal … Kopers die de prijs opdrijven bij veilingen

VeilingmeesterIs het je opgevallen dat er soms forse prijzen betaald worden bij veilingen, zoals bij Domeinen (legervoertuigen en –goederen) en internetveilingen? Soms zo hoog dat je je afvraagt of dat het allemaal wel dat geld waard is… Of het moeten echte verzamelstukken zijn! Wat opvalt is dat er (veel te) snel en (te) veel geboden wordt op een kavel. Al bij het openen van een veiling die soms enkele weken kan duren, zijn er mensen die direct een bod plaatsen. Alsof ze denken dat ze zich daarmee de kavel hebben toegeëigend.

Dergelijke biedingen worden dan weer overboden door anderen en dat gaat zo over en weer totdat het einde nadert van de veiling. Zinloos en zonde van het geld! Op deze wijze wordt er soms belachelijk hoge biedingen gedaan die – als je de boel op de keper beschouwt – feitelijk veel te hoog zijn. En dan is het helemaal zuur als de koper ‘vergeten’ is dat er nog opgeld en BTW overheen komt!

‘Hetzelfde’
Ik heb wel eens bij de uitslagen van een veiling gezien dat men iets heeft verkregen door het hoogste bod maar dat hetzelfde voorwerp in de winkel of waar dan ook, nieuw te koop staat voor een lagere prijs en ook nog eens met garantie en BTW. Wacht daarom met biedingen tot de laatste minuten van de veiling en stel van te voren het eindbedrag vast wat je als maximum stelt. Probeer uit te vinden wat de marktprijzen zijn, dus wat men in het algemeen voor hetzelfde betaalt. En met ‘hetzelfde’ bedoelen we niet alleen een merknaam, maar type, uitvoering en jaar van productie en vooral ook de kwaliteit van het voorwerp. Vergelijk de marktprijzen van bijvoorbeeld eerdere veilingen, maar ook als ze particulier verkocht zijn of door handelaren. Als particulier zit je ook nog eens met de BTW, inmiddels 21%

Voetstoots
Je moet dus op onderzoek uit! Het gaat er om dat je voor een redelijke prijs aan een bepaalde kavel komt en niet dat je per se moet winnen, wat het jou ook kost! Tenzij je liever meer betaalt dan dat het waard is of geld over hebt! Laat je niet op de kast jagen door bij een vroegtijdig bod een tegenbod te doen want dat heeft helemaal geen zin! En vergeet niet, de kavels worden meestal voetstoots verkocht, dat houdt in dat het aangebodene wordt verkocht in de staat zoals het is. Of: “Tot koop en verkoop van roerende (zelden van onroerende) goederen: zoals het daar ligt of men het aantreft, zonder enige garantie betreffende mogelijke gebreken of tekortkomingen, respectievelijk, het nauwkeurige gewicht of aantal; bij den hoop…”

Winst
Boven op het eindbod komt veelal nog 16% opgeld, en over het opgeld wordt nog eens 21% BTW geheven, tenminste bij margekavels. Bij kavels van bijvoorbeeld nieuwe goederen, wordt het eindbod nog eens belast met 21% BTW; daarboven komt nog het opgeld + 21% over het opgeld. Omgerekend is dat ruim 40% van het eindbod wat in totaliteit bij het eindbod moet worden opgeteld! Heb je dus een winnend bod gedaan van bijvoorbeeld € 100,- dan komt daar nog € 40,- bij aan opgeld en BTW. € 140,- dus en zonder garantie!

Hoogte openingsbod en gunning
Sommige veilinghuizen spelen er handig op in door al te beginnen met een substantieel openingsbod. Dat wil niet zeggen dat een kavel voor dat bedrag + eindbod (vermeerderd met opgeld en BTW) ook de deur uitgaat.

Er kan een bepaling zijn opgenomen in de veiling- of algemene leveringsvoorwaarden dat de verkoper uiteindelijk beslist of de kavel voor dat bedrag weggaat of niet. Dat heet gunning. Het kan zijn dat het eindbod bij het sluiten van de veiling voor de verkoper toch nog te laag is. De koop gaat dan niet door e mogelijk wordt het dan in een latere veiling alsnog geprobeerd de kavel te slijten.

Een openingsbod wordt mede bepaald aan de hand van de populariteit van het artikel. Veilinghuizen weten welke kavel gewild is. Je ziet wel eens veilingen die met een openingsbod beginnen van € 1,00. Veel mensen trappen hier in omdat men denkt dat men iets kan verkrijgen voor heel weinig geld. Maar je bent niet de enige bieder! Als duizend mensen elk een euro boven het laatste bod bieden dan kun je uitrekenen wat het eindbod zal zijn. Het is een manier om bieders naar een veiling te lokken. Het heeft hetzelfde effect als aanbiedingen bij hou in de supermarkt om de hoek.

Psychologisch effect
Ook het bod zelf geeft een indicatie hoe een veilinghuis tegen een kavel aankijkt. Is het een fors bedrag wat je minstens moet bieden wil je kans maken de kavel te verkrijgen dan houdt het veilinghuis op voorhand al rekening mee met het gewenste (lees: minimale) eindbedrag snel wordt bereikt. Meestal gaat het om kavels die men niet alle dagen koopt, zoals auto’s, vrachtwagens en dus ook LV’s.

Zijn het kleinere bedragen dan schat het veilinghuis dat er veel bieders zijn die dan gezamenlijk de prijs opdrijven… want ook zo’n kleine bod heeft een psychologisch effect op de mogelijke koper.

Hoe dan ook, de laatste decennia is het wel duidelijk geworden dat bieders zelf de prijs flink kunnen opdrijven… daarmee ben je een dief van je eigen portemonnee geworden!

Tel uit je winst maar gebruik je verstand!

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 9 april 2017 en is nu opnieuw beoordeeld, aangepast en herplaatst.

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.