Sneller toegang tot foto’s

AVC Beeld 2018-05 10 149Elke keer als AVC een evenement houdt worden er honderden foto’s gemaakt. Niet alleen door de redactie van De Veldpost (incluis internet) maar ook door aanwezige leden.  Op dit moment zijn er volgens het programma wat wij gebruiken, zo’n 8.554 afbeeldingen in Media Map van de website…

Als we onszelf nemen, dan maken we gedrieën allemaal foto’s met onze camera’s en dan kom je per keer al gauw op de 500 stuks. Dan krijgen we ook nog foto’s van leden die ook gezamenlijk ettelijk honderden foto’s maken.

Is dat allemaal nodig, zoveel foto’s?
In principe niet, maar als ik voor mijzelf mag praten ben ik altijd op zoek naar de ‘Moeder aller Foto’s’ om maar een veelgebruikt begrip te gebruiken. Dergelijke foto’s gaan in het archief, samen met de foto’s die ons worden toegezonden. We hebben er al wat van gepubliceerd op het internet, maar dan op een pagina dat alleen voor leden toegankelijk is.

We zijn achter de schermen bezig om de leden van AVC meer en betere privileges te geven dan een onbekende bezoeker. De leden betalen immers contributie en het is dan ook heel reëel dat de leden meer en betere privileges krijgen.AVC Beeld 2018-05 10 148

Grote foto’s
Om het te kunnen begrijpen waar ik het over heb heb ik een foto van 10 bij 5 cm en de resolutie is 150 pixels per inch. Dat is net niet voldoende voor drukwerk want dat moet minsten 180 px zijn. Je krijgt dan geen scherpe, duidelijke foto’s Ik raad de mensen aan de camera in te stellen op minstens 200 px, maar niet elke camera heeft dergelijke maatgeving maar eerder zoiets als Smal, Medium, Large en Extra Large, afgekort met S, M, L en XL

Maak je foto’s bijvoorbeeld alleen voor internet dan is S (small) voldoende. Wil je echt mooie foto’s publiceren dan zou ik naar Medium gaan en een bij een haarscherpe foto om af te drukken naar Large en zelfs Extra Large voor grote foto’s aan de muur.

Laten we een foto nemen met de afmeting van 20 bij 10 centimeter, met een dichtheid (de resolutie) van 150 px per inch )een foto bestaat vandaag de dag uit puntjes, pixels) dan betekent dit dat het een foto wordt van 2.2 MB. Anders gezegd: 1181 px breed en 598 px hoog. Daar zijn formules voor om het uit te rekenen.

AVC Beeld 2018-05 10 151

Zet ik de dichtheid op 300 px dan wordt het een foto van: 2362 pixels breed en 1193 pixels hoog. Maar de foto blijft qua fysieke grootte 20 x 10 cm, maar wel bijna 9 MB. Je ziet dat het verdubbelen van de pixels ook de digitale informatie met factor 4 vermenigvuldigd.

Nu heb ik een paar camera’s, onder andere een Canon, wat toepasselijk genoeg een waar kanon is. Je kunt daar namelijk haarscherpe foto’s mee schieten van ettelijke meters breed. Ja, je leest het goed, ettelijke meters. En van dusdanige kwaliteit dat je er foto’s van kunt laten afdrukken. Maar dan heb je het al gauw over een foto van een aantal honderden MB’s. Een doorsnee computer crasht als je die foto laadt (als dat al kan). Om dit weer op te lossen heeft men computers ontworpen die niet meer met MB’s werken qua geheugen maar met Giga bytes, en zelfs Terra bytes. Al zou je zo’n foto tot normale proporties terugbrengen dan nog leidt dat tot problemen. Vooral bij degene die die foto’s wil zien… op zijn computer, tablet of pc.

foto vallen
En dan hebben de meeste mensen ook nog de gemiddelde internetsnelheid en voilà je computer is het eerste uur bezig 1 foto te laden (als dat al lukt en de computer niet vastloopt).

whatsappp

WhatsApp
Daarom verzoek ik de mensen mij geen foto’s te sturen via WhatsApp, omdat binnen de kortste keren je telefoon helemaal dicht zit en het toestel crasht en de kans groot is dat je daarmee je bestanden beschadigt (corrupted), zoals je contacten, telefoonnummers en wat dies meer zij.

wetransfer-1

WeTransfer
Daarom vraag ik de mensen om foto’s te sturen met WeTransfer, omdat ik dan geen gehannes krijg met eventuele problemen met het emailprogramma omdat 40 foto’s van 2 MB per stuk de boel blokkeert en de provider zegt dat de mail niet ontvangen of verstuurd kan worden

Gelukkig zijn er tegenwoordig programma’s die foto’s kunnen comprimeren, als het ware kleiner maken:

“Admin AVC GvKSr, je hebt 8.554 afbeeldingen gecomprimeerd en daarmee in totaal 169.3 MB aan opslagruimte bespaard.”

En terwijl ik dit schrijf is de computer bezig om ruim 5.000 foto’s qua digitale informatie kleiner te maken zodat de foto’s sneller geladen kunnen worden en er geen witte vlekken meer ontstaan in een galerij met tientallen foto’s omdat het geheugen geen ruimte meer heeft om alle foto’s op te nemen.

image

Bekijk deze galerij maar eens die we maakten naar aanleiding van het bezoek aan het NMM in Soest. Ik heb het zelf even uitgetest met mijn mobiel, en alles komt er nu bijna in één keer in beeld!

Afbeeldingsresultaat voor mission accomplished Sneller toegang tot foto’s

Binnenkort komen al die foto’s in diverse albums te staan en kunnen ze allemaal bekeken worden, …althans als je lid bent van de Army Vehicle Club! Nog geen lid? Meld je dan nu aan!

Heb je vragen over het maken van foto’s? Stel ze gerust!

^GvKSr

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.