Amerikaanse troepentransport door deelstaat Brandenburg wekt wrevel op bij Duitsers

Soldaten van de 2nd Battalion, 5th Cavalry Regiment, 1st Armored Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division van het Amerikaanse leger, kalibreren hun M1 Abrams tanks tijdens een oefening onder de naam Atlantic Resolve op het oefenterrein bij Zagan in Polen Poland. De tanks krijgen opeen later tijdstip een andere camouflagekleur.POTSDAM | Meer dan een maand lang worden via spoor- en snelwegen in de Duitse deelstaat Brandenbrug zwaar materieel verplaatst van het Amerikaanse leger, bestaande uit meer dan 5.000 Amerikaanse legervoertuigen, tanks en troepen met als eindbestemming de Baltische staten en Polen. Brandburg, met Berlijn als middelpunt in deze deelstaat, grenst in het oosten aan buurland Polen.

De grootscheepse troepentransport van de Amerikanen wekt echter wrevel op onder de bevolking vanwege herinneringen aan de gebeurtenissen in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Voor de Amerikanen zaak om open kaart te spelen, daarin bijgestaan door de Duitse Bundeswehr.

Soldaten van de 2nd Battalion, 5th Cavalry Regiment, 1st Armored Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division van het Amerikaanse leger, kalibreren hun M1 Abrams tanks tijdens een oefening onder de naam Atlantic Resolve op het oefenterrein bij Zagan in Polen Poland. De tanks krijgen opeen later tijdstip een andere camouflagekleur.Soldaten van de 2nd Battalion, 5th Cavalry Regiment, 1st Armored Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division van het Amerikaanse leger, kalibreren hun M1 Abrams tanks tijdens een oefening onder de naam Atlantic Resolve op het oefenterrein bij Zagan in Polen Poland. De tanks krijgen opeen later tijdstip een andere camouflagekleur.

De Duitse krant Bild kopt “Mega Manoeuvre kort voor WK voetbal” terwijl er tientallen Amerikaanse kolonnes van hooguit 20 legervoertuigen over de Autobahn A2 en A3 in Nordrhein-Westfalen rijden richting Polen en de Baltische staten. Tanks en ander zwaar materieel gaat via het spoor.De Duitse krant Bild kopt “Mega Manoeuvre kort voor WK voetbal” terwijl er tientallen Amerikaanse kolonnes van hooguit 20 legervoertuigen over de Autobahn A2 en A3 in Nordrhein-Westfalen rijden richting Polen en de Baltische staten.

imageRundfunk Berlin-Brandenburg (RBB), een Duitse regionale radiostation berichtte met een archieffoto over de Amerikaanse troepenbewegingen door de Duitse deelstaat Brandenburg,

Amerikaanse troepentransport door deelstaat Brandenburg wekt wrevel op bij Duitsers

De Freie Presse (FP) in Burgstädt nabij Dresden, besteedde aandacht aan een Amerikaanse kolonne die dwars door het plaatsje reed en naar de mening van de inwoners verdwaald was en bovendien schade aanrichtte voor € 1.000

Gevoelens
De grootscheepse troepenverplaatsing werd eerder deze maand bekendgemaakt gepresenteerd door Oberst Olaf Detlefsen van de Landeskommando Brandenburg en de Deputy Commander 21st Theater Sustainment Command US Army Europe, William S. Galbraight in Potsdam. “We weten welke gevoelens er hier onder de bevolking leeft, die zijn anders dan bijvoorbeeld in Oost-Europa, daarom streven wij er naar volledig transparant te zijn en spreken onder andere met de lokale autoriteiten over de route die we nemen.”

Een Abrams M1 tank heeft zijn positie ingenomen op het oefenterrein
Een Abrams M1 tank heeft zijn positie ingenomen op het oefenterrein

20.000 soldaten
De redenen voor deze troepenbewegingen zijn: ten eerste, sinds de annexatie van de Krim door Rusland in 2014, is het Amerikaanse leger aanwezig in de Baltische staten en Polen en worden elke negen maanden de eenheden en materieel van enkele duizenden soldaten gewisseld met nieuwe troepen en materieel om de status van stationering te voorkomen. Daarnaast wordt de oefening “Sabre Strike” in Polen en Litouwen gehouden. Ongeveer 20.000 soldaten uit 19 NAVO-landen doen aan deze oefening mee, dus ook de Amerikanen.

5.000 legervoertuigen
De Amerikanen zijn niet bang dat er demonstraties komen maar als dat wenselijk is bij de plaatselijke bevolking dan wil men wel in gesprek gaan met de gemeenten in deze deelstaat. De colonnes op snelwegen bestaan uit maximaal 20 voertuigen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Maar dat betekent nog even goed dat er meer dan 5.000 legervoertuigen, inclusief tanks en anders zwaar materieel vanaf deze week via de deelstaat Brandenburg naar Polen, Litouwen, Letland en Estland worden getransporteerd.

1000w_q95 (4)1000w_q95 (5)
Soldaten worden eerst geïnstrueerd voordat ze op het Poolse oefenterrein schietoefeningen houden.

Bondgenoten
Met de troepenbewegingen door Brandenburg zouden politieke besluiten van de NAVO worden uitgevoerd, meldde beide officieren de aanwezige pers. Tegelijkertijd staan ze ook pal achter het recht op vrije meningsuiting. De linkse regeringspartijen in Brandenburg volgen de troepenbewegingen kritisch. SPD-premier Dietmar Woidke zegt hierover: “Wij zijn bondgenoten in de NAVO en Polen kan op ons rekenen.” Maar Woidke betoogde ook dat een intensieve dialoog met Rusland nodig is.

Nieuwe troepen
Als onderdeel van de Amerikaanse troepenbeweging “Atlantic Resolve” zijn op 20 mei drie schepen afgemeerd in de haven van Antwerpen met aan boord 3.500 soldaten en ongeveer 1.400 voertuigen inclusief materiaal. Die zijn op doorreis naar Polen en de Baltische staten.

Foto’s: U.S. Army photo by Charles Rosemond

GvKSr

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.