6-6-1944 | D-Day Operation Overlord

6-6-1944 | D-Day Operation OverlordLandingsvaartuigen lossen goederen op Omaha Beach, bij laag water op 9 juni 1944,  drie dagen na D-Day - Foto US NAVY Historical Center

Vandaag maar dan 74 jaar geleden, landden de geallieerden op de stranden van Normandië. Het was de grootste amfibische invasie in de geschiedenis en het begin van de bevrijding van West-Europa. In Oost-Europa waren de Duitsers al aan het verliezen van de Sovjet-Unie en twee dagen daarvoor was Rome door de geallieerden veroverd.

De invasie via Normandië is de meest bekende militaire operatie die onder de naam “D-day” bekend is geraakt en Operation Overlord heette.

image
De geallieerden landden in Normandië op 6 juni 1944  - Foto Public Domain

Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 en eindigde op 25 augustus 1944, toen Parijs werd bevrijd.

De operatie startte met luchtlandingen en een massale amfibische aanval in de vroege morgen van 6 juni. Na de landing werd allereerst gepoogd het Normandische bruggenhoofd te behouden en uit te breiden. Diverse operaties werden hiervoor ondernomen en tijdens Operatie Cobra braken de geallieerden definitief door de Duitse linies.

Voor een deel is dit ook te danken aan de verkeerde strategische inzichten van Hitler die ervan overtuigd was dat de geallieerden bij Calais zouden landen. Zware Duitse pantserdivisies werden daarom in die omgeving gestationeerd tot groot ongenoegen van veldmaarschalk Rommel.

Toen de Duitsers in de val kwamen bij Falaise, was de strijd in geallieerd voordeel beslist. De weg naar Parijs lag open en de Franse hoofdstad aan de Seine werd ingenomen. Men beschouwt de bevrijding van Parijs over het algemeen als het einde van Operatie Overlord.

De eerste dag van Overlord werd aangeduid met D-day, een term die vaak wordt geassocieerd met de hele operatie.

imageNormandy American Cemetery hier liggen meer dan 9.000 Amerikaanse soldaten die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid in Europa | Foto American Battle Monuments Commission – Public Domain

Deze operatie eiste een hoge tol …

De invasie hing gepaard met hoge verliescijfers.
De Verenigde Staten van Amerika: 125.847 doden en gewonden
Het Verenigd Koninkrijk en Canada: 83.045 doden en gewonden
Frankrijk: circa 17.500 burgerdoden

Ook aan de Duitsers betaalden een hoge tol: 393.689 doden, gewonden en krijgsgevangenen.

Deze cijfers zijn gebaseerd op onderzoeken en onder meer te raadplegen in boeken die hierover zijn verschenen, zoals Lecouturier, Y., De stranden van de landing, Éditions Ouest-France, 2000, pag. 119. Het boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar.

De Geallieerden hadden getalsmatig de overmacht met 3.000.000 manschappen tegen 380.000 Duitsers (23 juli ‘44), dat later werd aangevuld tot 1.000.000 Duitse troepen.

image
Bij La Cambe ligt deze begraafplaats van circa 20.000 Duitse soldaten die zijn omgekomen tijdens Operation Overlord | Foto Public Domain, Bjarki Sigursveinsson.

 

image
D-day allied assault routes - From Center for Military History, US Army Originally prepared as part of the US Military History: Utah Beach To Cherbourg - Foto Public Domain
imageLandingen op Omaha Beach – Foto Public Domain
image
Canadese soldaten van de  Fuseliers Mont –Royal  trekken door Falaise, geleid door een Shermantank van de Sherbrook Fuseliers, |  Foto Conseil Régional de Basse-Normandie / Archives Nationales du CANADA Public Domain
image
Een 210 mm kanon van de Duitse Crisbecq Batterij in de buurt van Utah Beach | US Army -Nationale Archief en Dossier Administratie, gecatalogiseerd onder de ARC Identificatie (National Archives Identifier) 513164.
image

imageBij Pointe du Hoc staat dit monument, de “World War II Pointe du Hoc Ranger Monument”. | Foto American Battle Monuments Commission – Public Domain

Naar schattingen hebben circa 75.000.000 mensen hun leven verloren door of vanwege oorlogshandelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, wereldwijd.

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.