Genisten van de Koninklijke Landmacht: Explosies in de brandende zon op Curaçao

Genie oefeningGenisten van de Koninklijke Landmacht waren afgelopen 2 weken op Curaçao voor het jaarlijkse Explosive Engineer. Op dit tropische eiland is het wel even andere koek dan het meestal koude en groene Noorwegen, waar de oefening zich doorgaans afspeelt. Ook een Boxer-pantserwielvoertuig ging mee. 

Omdat de kans veel groter is dat de genie optreedt in (extreem) warme gebieden, is Explosive Engineer verhuisd van het hoge noorden naar de benedenwindse eilanden. Het landschap is er grillig en de bodem hard door versteend lava. Dat vraagt een andere voorbereiding en aanpak. Ook zijn de hoge temperaturen van invloed op materialen, zoals kneedspringstof en slagpijpjes.

Genie oefeningGenisten oefenen op Curaçao

Effecten springstof
De training is voor mineurs. Deze genisten zijn gespecialiseerd in het gebruik van explosieven en toegevoegd aan verschillende brigades. Die kunnen zo beschikken over militairen die met  explosieven onder meer vernielingen weten aan te richten, hindernissen creëren of die opruimen. Tijdens de jaarlijkse ‘specialistentraining’ komen zij samen. Dit keer aangevuld met verschillende ondersteunende diensten en een Belgische eenheid.

Elke dag kwam er een ander thema aan bod. Van hittestuwing en optreden in verstedelijk gebied, tot het inrichten van blokkades of deze juist weghalen met springstof. Ook werd onderzoek gedaan naar het effect van springstof onder verschillende omstandigheden.

Genie oefeningEffecten springstof

Tactische scenario’s
De laatste dagen komen de technische oefeningen samen in tactische scenario’s. Hierbij sluiten ook de genisten van de compagnie in de West aan, net als een handvol infanteriepioniers. Zij hebben zelf weinig springstof om mee te oefenen en het is goed voor de samenwerking.

Bon Bini Boxer

Omdat driekwart van de genie met de Boxer werkt, was het een logische stap het pantserwielvoertuig mee te nemen naar Curaçao. Bovendien is hij bij uitstek geschikt voor het ruige, heuvelachtige landschap. De 35 ton staal uit het schip aan land krijgen was niet makkelijk. Na flink improviseren is het toch gelukt.

Tijdens Explosive Engineer wordt in- en uitstijgen in verschillende scenario’s beoefend en munitie van A naar B gebracht. Maar het wielvoertuig is meer dan een militaire taxi. Je kunt ook van dichtbij explosieven laten detoneren, terwijl de Boxer als dekking dient. Niet alleen op oefenterrein Wacawa trok de Boxer veel aandacht. In de straten van Curaçao leek het wel een filmster. In de haven maakten beveiligers er selfies mee en langs de kant van de weg stopten nieuwsgierigen om foto’s te maken. Bon Bini Boxer! Zie de clip hieronder

Nederland is geen optie

In Nederland trainen is voor de genisten niet echt een optie. Daar mogen ze met slechts een paar kilo springstof aan de gang. Op Curaçao is dat vele malen meer. Plaatsvervangend oefenleider Raimond: “Daarmee blaas je nog steeds geen hele baileybrug op, maar je kunt wel onderzoeken wat de uitwerking is op een deel van die constructie.” 

Meer hierover in de Landmacht.

De Leopard 1, een brugleggende tank kan ruim 20 meter overspannen

De genie kent de volgende drie grote ‘algemene’ specialismen:

  1. gevechtsondersteuning: leggen en doorbreken van mijnenvelden, bouwen en vernielen van bruggen. De militair die zich bezighoudt met het verwijderen van mijnen wordt wel mineur genoemd.
  2. constructie: waaronder bouwtechniek, installatietechniek en elektrotechniek;
  3. algemene taken: advisering aan een hogere commandant als het gaat om de inzet van geniemiddelen, voorbereiden en plannen.

Daarnaast zijn er nog specialisten op het gebied van:

  • duiken;
  • brugslag (vast of drijvend);
  • grond- weg en waterbouw;
  • CBRN-ontsmetting (Chemisch, Biologisch, Radioactief, Nucleair)

De genie wordt regelmatig ingezet in missies in het buitenland voor het openhouden van routes (mobiliteit), het bouwen en onderhouden van kampen voor eigen troepen en humanitaire taken.

Nederland kent het
101 Geniebataljon gelegerd in Wezep, het 
11 Pantsergeniebataljon gelegerd in Wezep, het 
41 Pantsergeniebataljon gelegerd in Oirschot, 
11 Geniecompagnie Air Assault, gelegerd in Schaarsbergen en het
OTCGenie (Opleidings- en Trainingcentrum Genie) gelegerd in Vught. Deze eenheden vormen onderdeel van het Regiment Genietroepen.

België kent het 11e Geniebataljon te Burcht, het Departement Genie in Jambes (opleiding) en het 4e Geniebataljon te Amay.

Bezoek eens het Geniemuseum!

Bron, foto’s en video: Ministerie van Defensie
Tekst RITM Jessica Bode
Foto SM Maartje Roos | video: SGT Henry Westendorp

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.