Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games 2018

“24 Nederlandse sporters. 24 helden.” Zo betitelde Commandant der Strijdkrachten admiraal Rob Bauer de (oud-)militairen die in oktober namens ons land uitkomen op de Invictus Games in Sydney, Australië. Vanmiddag werd de ploeg gepresenteerd in het Veteraneninstituut in Doorn.

Kracht

Doelen stellen, is volgens CDS Bauer het belangrijkst bij de Invictus Games. “Jullie gaan dit mét elkaar doen. Niet voor de medaille, maar vooral voor de overwinning op jezelf. Ieder van jullie heeft ervaren dat zijn of haar leven is veranderd. Maar jullie hebben de kracht gevonden om door te gaan. Om jezelf opnieuw uit te vinden. Dat maakt jullie nog grotere helden dan jullie al waren.”

Schakel

De CDS noemde ook de familieleden en vrienden als belangrijke schakel in het herstel van de gewonde militairen. “Voor iedere militair geldt dat zij alleen kunnen doen wat zij doen, omdat hun thuisfront dat mogelijk maakt. Dat geldt voor een revalidatietraject des te meer.”

Diep geraakt

Hij verwees daarbij naar de woorden van de dochter van landmachtadjudant Jacco Dudink, die vorig jaar als boogschutter en volleyballer debuteerde op de Invictus Games. “Ik was diep geraakt, toen ik haar woorden hoorde: ‘Na Toronto, zag ik mijn vader weer’. Mooier dan dat, kun je de Invictus Games niet samenvatten”, aldus de CDS.

Het Nederlanse team tijdens de Invictus Games 2017 bi de opening Vandaag, zaterdag 9 juni, presenteert Defensie de Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games 2018 in Doorn. Deelnemers aan dit internationale sportevenement zijn (voormalig) militairen die tijdens hun werk bij de Nederlandse krijgsmacht fysiek of mentaal gewond zijn geraakt.

De Invictus Games vinden dit jaar plaats van 21 tot en met 27 oktober in Sydney, Australië. Nederland is uitgenodigd om 24 sporters af te vaardigen voor dit bijzondere internationale sportevenement.

Invictus GamesHet logo van de Invictus Games

image Het Nederlandse team van boogschutters

Nederland neemt in Sydney deel aan de volgende disciplines:

•    atletiek
•    bankdrukken
•    wielrennen
•    handboogschieten
•    indoor-roeien
•    rolstoeltennis
•    rolstoelbasketbal
•    zitvolleybal
•    zwemmen
•    driving challenge

Invictus Games 2020
De Invictus Games komen in 2020 naar Nederland. Defensie ondersteunt dit van harte. Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer:” Defensie is trots op de mannen en vrouwen die, ondanks hun beperking, laten zien wat het betekent om invictus –onoverwinnelijk- te zijn”.

Prinse HarryAan de Invictus Games 2020 doen ruim 500 sporters uit zo’n 20 landen aan mee. Het evenement vindt plaats in Den Haag en deels in Rotterdam. De opening en sluiting zijn in Den Haag.

Prins Harry
De games brengen behalve sporters en fans ook een lid van het Britse koninklijk huis naar Nederland: Prins Harry. Hij is zelf veteraan en beschermheer van de Invictus Games. De Britse prins vocht zelf onder meer als Apache-vlieger in Afghanistan.

image

Een collage van sportonderdelen tijdens eerdere edities van de Invictus Games

Invictus Games 2017
In 2017 deden atleten, 30 militairen waaronder 11 debutanten, (zie foto onder) mee aan 10 verschillende onderdelen. Zij behaalden 15 gouden, 2 zilveren en 8 bronzen medailles. Voor het eerst gingen hulphonden mee die 2 van de Nederlandse deelnemers ondersteunden.

image

Het Nederlandse Team Invictus Games 2017
Foto’s: Ministerie van Defensie
Foto Prins Harry: E. J. Hersom [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.