Nederland ondersteunt grote Amerikaanse troepenverplaatsing

AVC | In de periode 12 tot en met 25 juni 2018 levert Nederland Host Nation Support (HNS) aan de Verenigde Staten (VS). HNS houdt in dat bondgenoten elkaar gaststeun verlenen bij operaties op elkaars grondgebied. De VS hebben Nederland om hulp gevraagd bij het verplaatsen van militair materieel vanuit de Rotterdamse haven naar Duitsland. Een deel van het materiaal gaat over de weg. Een deel vliegt via vliegbasis Eindhoven.

180516-Z-TQ063-0010
UH-60 Black Hawk | U.S. Army photo by Capt. Katherine Zins

Helikopterbrigade
Het gaat om een 60-tal helikopters van het type UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook en ongeveer 1.100 voertuigen en containers afkomstig van 4th Combat Aviation Brigade. De 4th Combat Aviation Brigade wordt negen maanden lang in Europa gestationeerd. In het licht van de verslechterde veiligheidssituatie zijn er meer Amerikaanse militairen aanwezig in Europa voor de collectieve verdedigingstaak van de NAVO.

180419-A-IY962-054
CH-47 Chinook | U.S. Army photo by Charles Rosemond

“Meer militaire mobiliteit is meer afschrikking”
Militaire mobiliteit staat sinds kort weer hoog op de agenda van de NAVO en de EU. Snel kunnen reageren op een veranderende veiligheidssituatie door troepen te alarmeren en snel te verplaatsen richting een mogelijke conflicthaard is belangrijk. Je geeft daarmee aan potentiele tegenstanders een duidelijk signaal van saamhorigheid, vastberadenheid en militair vermogen. Minister van Defensie Ank Beijleveld zei daarom onlangs op de bijeenkomst van NAVO-ministers, dat lidstaten werk moeten maken van het verbeteren van militaire mobiliteit: “want meer mobiliteit is meer afschrikking”.

170427-A-TZ475-102
Een Downed Aircraft Recovery Team (DART) oefent het bergen van een helikopter | U.S. Army photo by Spc. Thomas Scaggs

Gezamenlijke ondersteuning
Met onze havens, goede spoor- en wegennet en geografische ligging biedt Nederland de NAVO en EU een unieke logistieke capaciteit om snel grote hoeveelheden militair materieel van en naar het Europese vasteland te verplaatsen. Om de verplaatsing van het Amerikaanse materieel in goede banen te leiden leveren naast Defensie ook de Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid en enkele zelfstandige bestuursorganen essentiële bijdrages.

Een dergelijke verplaatsing vraagt nu nog veel voorbereidingstijd en afstemming. De afgelopen maanden is er regelmatig overleg geweest tussen onder meer Defensie, de NCTV, Verkeercentrale Nederland, Luchtverkeersleiding Nederland, het Rotterdamse Havenbedrijf en de Nationale Politie. Daarnaast vraagt afstemming met de overige landen die het transport doorkruist ook tijd en papierwerk. De NAVO en EU landen willen deze ‘vertragingen’ aanpakken en zo een ‘militaire snelweg’ mogelijk te maken. Nederland vervult hierbij een voortrekkersrol.

Ministerie van Defensie
GvKSr

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.