AVC staat 23 en 24 juni op Willemsoord | Historisch Weekend Den Helder

AVC Beeld 2018-06 10 055
AVC staat dit weekend met een aantal voertuigen op de oude Rijkswerf ‘Willemsoord’ in Den Helder tijdens het Historisch Weekend. Uniek in de historie van AVC is dat er nu twee voertuigen staan van Mowag, het Zwitserse bedrijf dat na de Tweede Wereldoorlog ook legervoertuigen ging produceren.

Naast de MOWAG GW3500 Mannschaftswagen ui 1952 staat er ook een MOWAG Funkkommandowagen uit 1956. Deze radiowagen is nog in de originele kleuren die in die tijd werden toegepast door het Zwitserse leger: veldgrijs. Ook soldaten hadden uniformen in die kleuren.

Ook staat er een DAF YA 66 uit 1975 van het Nederlandse leger en op zondag komt ook nog een Dodge WC51 uit 1943 van het Amerikaanse leger. Zo mogelijk wordt dit kwartet nog aangevuld met andere voertuigen maar omdat niet AVC dit weekend organiseert is bij het secretariaat niet bekend welke andere voertuigen van AVC-leden hieraan meedoen.

Kijk voor meer informatie over dit weekend op de website van het Historisch Weekend Den Helder

image
De AVC-enclave staat op het Oude Rijkswerf Willemsoord naast de Duitse schuilbunker die er nog staat sinds de Tweede Wereldoorlog. Luchtfoto Google Maps | bew. Cartografische Dienst AVC.

Op zaterdag 23 en zondag 24 juni 2018 is Den Helder voor de 22e keer het verzamelpunt voor historische voer- en vaartuigen uit het hele land. Oldtimer personenauto’s, bijzondere vrachtwagens, excentrieke motoren en scooters, stoere brandweerwagens en militaire voertuigen, landbouwtrekkers en allerlei nautisch erfgoed.  Alles wat rijdt, vaart of vervoert en dateert van voor 1976 is te bewonderen op de Oude Rijkswerf Willemsoord. Op deze meer dan 200 jaar oude voormalige marinewerf zijn naast de voertuigen ook tientallen klassieke schepen te zien. Een unieke combinatie! Sommige schepen zijn zelfs meer dan 100 jaar oud.

Het Historisch Weekend Den Helder heeft dit jaar als thema auto’s van het Frans/Italiaanse/Amerikaanse Simca met de bijbehorende merken Talbot en Chrysler. De Simca Automobiel Club Nederland toont tientallen klassiekers en moderne auto’s van dit destijds ook in ons land zeer populaire automerk. Simca, Talbot, Chrysler en Matra zijn aanwezig. Het draait niet alleen om Simca; er zijn ook veel voertuigen uit andere autolanden te bewonderen.

Het Historisch Weekend Den Helder is vanouds gratis voor de bezoekers. Gezinnen met of zonder kinderen, uit stad of regio en toeristen vanuit onze prachtige kuststreek: het evenement is een ontspannen dagje uit voor de hele familie. Vanaf de gezellige terrasjes kunt U van de muziek en sfeer genieten en lekker eten en drinken. Uit Denekamp is een traditionele visrokerij aanwezig die werkt vanuit een klassieke Bedford.

De historische markt met zijn vele stands en verzamelingen mag U niet missen. Er is een kinderplein met een reuzenglijbaan. Op het Techniekplein staat een technobus en een techniektent van het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Technische Installatiebedrijf OTIB en de Koninklijke Marine. Hier kan de jeugd op een leuke en verantwoorde wijze kennis maken met moderne technieken. De blusboot de Weer (1958)  uit Zaandam geeft spannende demonstraties. Op zondag geven de professionals van Flyboardfun spectaculaire demonstraties vanuit het havenbassin.

imageOp vrijdag 22 juni hielden tientallen historische botters uit heel Nederland hun jaarlijkse zeilwedstijden op het Marsdiep; de rede van Den Helder. Op zaterdag en zondag liggen een aantal van deze prachtige schepen op Willemsoord en zijn zij voor de bezoekers van het Historisch Weekend te bewonderen.
(www.heldersebotters.nl)

Foto: HWD18

Honderden klassieke (leger)voertuigen rijden zaterdag en zondag in kilometerslange rondritten door de binnenstad en de mooie omgeving van Den Helder.

Op het terrein Willemsoord zijn ook het Marinemuseum, het Reddingmuseum en het schroefstoomschip Zr Ms Bonaire te bezichtigen. De feestavond op zaterdag 23 juni is voor iedereen gratis toegankelijk; muziek van de band Crossfire. Op het terrein worden gratis full colour programmaboekjes en posters uitgedeeld.

Hoewel de toegang tot de honderden oldtimers gratis is kunnen bezoekers tijdens het Historisch Weekend 2018 het Reddingmuseum en het Marinemuseum op Willemsoord bezoeken. In beide musea zijn veel onderwerpen te zien die een perfecte aanvulling geven op het Historisch Weekend. Voor € 15,– kan een combinatiekaart aangeschaft worden die toegang geeft tot beide musea, maar ook daarna blijven deze toegangsbewijzen geldig.

Voor € 2,50 kan een rondvaart gemaakt worden met reddingboot Johan de Witt uit 1941. Kaarten zijn te koop bij het Reddingmuseum. Kijk voor openstellingstijden op www.reddingmuseum.nl en www.marinemuseum.nl

Kom je ook kijken?

33404493_1686846501362482_8665697699137323008_o
AVC – Paratus et Competenties

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.