International Army Show: The Day After

Met het plaatsen van dit bord werden de eerste 75 meters van het terrein tijdelijk AVC-grondgebied. Later kwamen daar nog eens 25 meter bij.

Op de vroege vrijdagmorgen van de 31ste augustus begaf zich een kleine konvooi AVC-voertuigen naar Vliegveld Twenthe om als ‘verkenners’ de locatie in beeld te krijgen voor onze deelname aan de 2de editie van Internationale Army Show 2018 (IAS18 | Twenthe).

Wat kun je hier vinden?

Welke AVC-voertuigen deden mee?
Filmpje van de ‘100 meter AVC’
Andere activiteiten door AVC-leden
De Rondrit
De HAT van Min Zeven IJs en Patisserie
Douwe’s Dump
Camping De Notenwei
Foto’s en filmpjes

IAS18 | Twenthe is een gevarieerde show met onder andere een Militaria Beurs, Thema Expositie Legervoertuigen, Live Reenactment met Battles (thema van de veldslag is de bevrijding van Twente), Music Stage met Sgt Wilson Army Show, een Veteranen Plaza, Concours d’Elegance en een Tank Area met de mooiste voertuigen van BAIV en Aalderson, maar ook van verzamelaars zoals een unieke Duitse Näshorn Jagdpanzer. 

De Nashorn, Sd.kfz. 164, was een zware tankjager, geproduceerd door Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd ontwikkeld in 1942 op het onderstel van de panzerkampfwagen III/IV en uitgerust met een 88mm antitankkanon (PAK 43/L71)

Het aantal deelnemers maal 3 meter bracht ons op een stuk terrein van 75 meter dat later nog eens werd uitgebreid met nog eens 25 meter! In totaal 100 meter AVC! Het terrein werd opgedeeld in twee linies: de voorste was voor de voertuigen, daarachter voor de nachtverblijven en OSV’s (ondersteunende voertuigen).

Eén van de twee AVC-vlaggen die op IAS18 | Twenthe werden gehesen. (foto Richard van Laar)

De hele vrijdag werd gebruikt voor het opbouwen van de stand en het aanvoeren/aanrijden van deelnemende voertuigen en voertuigen van de Auxiliary Battalion alsmede de nachtverblijven.

In het midden werd de één deel van de clubtent opgezet, voorzien van de veldkeuken en het meubilair. Dat werd omgeven door twee takeldozen. Aan de ene kant een DAF YB 626 en aan andere kant een International M62 Wrecker, wat ook dienst heeft gedaan in het Nederlands leger in de jaren ’50 van de vorige eeuw.  De twee hielden samen een parachute hoog.

AVC’s visitekaartje voor IAS18 } Twenthe

Welke voertuigen stonden er opgesteld?
(Van sommige types waren meerdere exemplaren aanwezig)

 • DAF YA 66
 • DAF YA 126
 • DAF YA 314
 • DAF YK 314
 • DAF YA 328
 • DAF YB 626
 • DAF ‘YC’ 1300
 • DAIMLER FERRET SCOUTING CAR MK 1/2
 • DAIMLER FERRET SCOUTING CAR MK 2
 • MOWAG GW3500 MSW
 • MOWAG GW3500 FKW
 • RENAULT 2000 TRM
 • INTERNATIONAL M62 WRECKER
 • M.A.N. KAT 1
 • UNIMOG 1300
 • Overige voertuigen:
 • Munitiewagen uit het Zwitserse leger van de jaren ’30 uit de vorige eeuw, een Polynorm 1t AHW uit 1952 en natuurlijk de veldkeukenwagen.

  Deze opstelling werd nog eens aangevuld met een aantal voertuigen van LVT (Legervoertuigen Twente).

  Hieronder een filmpje wat we hebben gemaakt van de ‘showlaan’ aan de westkant van het terrein. Het filmpje begint met beelden over de  “100 meter AVC” tot aan de hangar die in beeld komt. Her en der zie je wel gaten maar dat komt omdat een aantal voertuig op pad waren.
 • Deel dit filmpje via je eigen netwerk!

Andere activiteiten
Twee leden van AVC stonden in Hangar 11 met een kraam met o.a. speelgoed. AVC-leden kregen op vertoon van een coupon korting op de aangekochte artikelen.

Het logo wat AVC gebruikt voor IAS18 | Twenthe (© CAPAND)

Door een drietal andere leden werd een prachtige rondrit in kaart gebracht waaraan tientallen deelnemers van dit evenement meededen, ook niet-leden. De rondrit voerde door het prachtige landschap van Twente en voor een groot deel over onverharde wegen.

Zaterdagavond werd er onder de vlag van AVC nog een rondrit gereden waaraan tientallen legervoertuigen (ook van andere deelnemende club) meededen
De traditionele HAT van -Zeven Ijs en Patisserie in Baarn

HAT, kinderen en uitvalsbasis
Traditioneel werden de aanwezigen in de clubtent getrakteerd op een HAT, een Heerlijke Appel-Taart, op ambachtelijke wijze gemaakt door -Zeven IJs en Patisserie en werden ook nu weer kinderen in en militaire outfit gestoken of voorzien van andere attributen die door Douwe’s Dump ter beschikking werden gesteld.

Een kijkje in Douwe’s Dump in Ommer
Een fotocollage van legervoertuigen die bivakkeerden op Camping De Notenwei in Enter

Uitvalsbasis
We konden ook  gebruikmaken van Camping De Notenwei in Enter. De eigenaar van de camping is ook AVC-lid. Zodoende konden we op de heen- en terugweg een aangename tussenstop maken op deze camping. De camping biedt bezitters van legervoertuigen de gelegenheid om daar geheel in stijl te bivakkeren. Waar vind je dat nog dat je met de DAF YA 328 welkom bent op een camping? Je kunt er uiteraard ook gewoon kamperen met tent of caravan! En de Notenwei is bovendien ook uitermate geschikt voor feesten, partijen en BBQ-parties!

De camping is prachtig gelegen in het Twentse landschap en is te vinden aan de oostkant van de Sallands Heuvelrug en ligt ruim 20 km van de Duitse grens. De camping is omgeven door de op fietsafstand gelegen steden Almelo, Hengelo en Enschede.  

Voor de liefhebbers, of moet ik zeggen voor de ‘harde kern’ wordt er dit jaar ook een winterbivak georganiseerd! Houd de activiteitenagenda van de Notenwei in de gaten!

Een sfeervol ingerichte kantine kan ook gebruikt worden voor feesten en partijen!

Foto’s
Het is bij AVC te doen gebruikelijk dat de foto’s die wij willen publiceren als eerste in ‘De Veldpost’ verschijnen en nadien op de website. Voor het filmpje maken we een uitzondering.  Wat niet kan worden overgebracht is de beleving van het evenement, je moet er zelf bij zijn om het te ervaren! Volgend jaar gewoon meedoen! Op Facebook zijn overigens al veel foto’s te zien, en elders ook van deelnemers en bezoekers!

Medio oktober verschijnt hier wel een serie foto’s van IAS18 | Twenthe
Kom dan weer eens terug naar de website om de foto’s te bekijken!

Deze DAF YA 328 behoort tot de vaste aankleding van Vliegveld Twenthe
Copyright beeldmateriaal tenzij anders vermeld: GvKSr | AVC NLD. Bewerkingen © CAPAND. Om privacy-redenen worden geen namen van personen vermeld.

Tot volgend jaar!

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.