Haflingers voor Nederlandse sluipschutters in de Alpen. Maar welke Haflinger?

800px-Haflinger_Fahrzeug
Haflinger terreinwagen

Hochfilzen, Oostenrijk | AVC – Sluipschutters uit Nederland, België, Duitsland, Griekenland, Italië, Noorwegen, Slowakije en de Verenigde Staten zijn vorige maand afgereisd naar het International Special Training Centre bij Hochfilzen in Oostenrijk voor het volgen van een door de NAVO ingestelde speciale opleiding voor special forces: ‘High Angle / Urban Course’.

De High Angle / Urban Course is een cursus van twee weken die ervaren sluipschutters traint om doelen te benaderen en te raken in bergachtig en stedelijk terrein. De tweede week van de cursus was gewijd aan het beheersen van “high angle-schiettechnieken” in de Oostenrijkse Alpen.

Maar hoe kom je daar?

Inderdaad, met de Haflinger! Maar niet de Haflinger waar jij aan denkt!

image
Het logo van de Haflinger 4wd

We gaan het hier niet hebben over het ontwerp van Erich Ledwinka, de zoon van de bekende ontwerper Hans Ledwinka. Ook niet dat de Haflinger een chassis heeft met een centrale buis en pendelassen (een kenmerk van de Oostenrijkse school van auto-ontwerpers) en ook niet dat deze wagen een grote bodemvrijheid heeft. We zeggen ook niets over de luchtgekoelde tweecilinder boxermotor, die achterin is gemonteerd en dat het wagentje leeg 600 kg weegt en 500 kg aan lading kan meenemen.

We gaan het niet over deze Haflinger hebben want het komt namelijk niet op de locatie waar de sluipschutters oefenden. Het kan er niet komen, laat staan dat het daar heen en weer kan rijden. We gaan het wel hebben over zijn naamgever, de Haflinger als paardenras!

1000w_q95 (3)
Haflingers met bepakking lopen door de bergen daar waar de vierwielige Haflingers niet kunnen komen…
1000w_q95 (6)
De sluipschutters verplaatsen zich door de bergen, de rij wordt gesloten door bepakte haflingers

Zoals gezegd, de haflinger is een paardenras. Haflingers komen van oorsprong uit Zuid-Tirol uit het dorpje Hafling, vandaar de naam Haflinger… Dit ras staat bekend om zijn soberheid. Dit betekent dat het geen hoge eisen stelt aan zijn voeding om op gewicht te blijven. Makkelijk dus voor in de bergen! Haflingers werden vaak gebruikt als trek- en lastpaarden in de bergen. Ze worden in Tirol ook vaak ingezet voor de arrenslee in de winterperiode. Romantischer kan het beeld niet zijn als je een kerstkaart krijgt met daarop mensen in Oostenrijkse klederdracht, zittend in een arrenslee dat wordt voortgetrokken door twee haflingers.

1000w_q95 (5)
Oostenrijkse militairen bepakken de haflingers

Kenmerken
Het is een werklustig paard met veel kracht, uithoudingsvermogen, intelligentie en vaak ‘koel in het hoofd’. Een haflinger is sober in onderhoud, dat wil zeggen, ze kunnen nagenoeg de hele winter en zomer buiten blijven en hebben minder voer nodig dan paarden die ‘hoog in het bloed’ staan.

1000w_q95 (8)
Belgische sluipschutters en waarnemers verplaatsen zich door ruw terrein

Het middelgrote paard heeft een stokmaat die varieert van 1,35 tot 1,55 m. Kleur: vos, alle tinten zijn toegelaten: van melkvos tot koolvos, maar met weinig wit aan de benen, manen en staart moeten blond of grijs zijn. De bij voorkeur dubbele manen van haflingers worden niet geknipt of geschoren. Ondanks zijn kleine stokmaat wordt het ras op grond van zijn lichaamsbouw tot de paardenrassen gerekend en niet tot de ponyrassen.

DofgX-HXUAAr4Q7
Noorse sluipschutters en waarnemers hebben een allesbehalve gemakkelijke positie ingenomen op de bergwand
1000w_q95 (2)
Een Nederlandse sluipschutter richt zijn wapen op een doel ergens in de vallei
1000w_q95 (1)
Een waarnemer bekijkt het doel, op het randje van de ravijn

Haflingerpaarden hebben een betrouwbaar karakter, met een sterke eigen wil, waardoor ze ook een tikkeltje eigenwijs kunnen zijn. Een consequente duidelijke ruiter kan hun inzet en kracht goed aanwenden want het ras heeft een grote bereidheid tot werken en een positieve instelling.

1000w_q95 (7)
Belgische sluipschutters richten op diverse doelen, een waarnemer kijkt mee
1000w_q95 (12)
Een Belgisch team (sluipschutter en waarnemer) begeeft zich naar een andere positie in de Oostenrijkse Alpen

Tweede serie haflingers…
Om in de termen te blijven die bij voertuigen worden gehanteerd bestaat er ook nog een tweede serie van de haflingers; de Avelignese. Het is een variant van de haflinger en is uit Italië afkomstig. Dat lijkt veel, maar de haflinger en de avelignese komen uit dezelfde grensstreek van Oostenrijk en Italië. Ook dit paard wordt gebruikt om lasten te dragen maar wordt eerder gerangschikt onder trekpony’s, terwijl de haflinger een paard is, weliswaar met een klein stokmaat. 

Anders dan bij de haflinger bestaat er geen voertuig dat na de de Avelignese is vernoemd.

1000w_q95 (9)
Ook ‘s nachts wordt er geoefend door de sluipschutters
Dit team is nauwelijks te detecteren
Het wapen op een statief vergroot de trefzekerheid
Opgaan in de duisternis en dan nog even goed een doel raken op honderden meters afstand
image
Hochfilzen, de locatie in Oostenrijk waar de locatie zich bevindt waar sluipschutters in NAVO-verband oefenen. Beeld: Google Maps
De prachtige foto’s van de militairen in de bergen zijn gemaakt door 1st Lt. Benjamin Haulenbeek U.S. Special Operations Command Europe.
De foto van de Haflinger terreinwagen werd gemaakt door Böhringer [CC BY-SA 2.5]  Wikimedia Commons
Bron United States Special Operations Command Europe / Wikipedia
Redactie GvKSr | AVC

Wil je toch meer weten over de Haflinger 4wd kijk dan op deze website

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.