In gesprek met … Jan Blankendaal

Jan Blankendaal - Army Vehicle Club
Jan Blankendaal

We moeten vroeg uit de veren op de laatste zaterdag van januari want we hebben een afspraak met Jan Blankendaal, om halftien. Buiten is het grijs, koud en nat – het regent! Het sneeuwt gelukkig niet en glad is het ook niet. Een ander voordeeltje is dat het bijkans een thuiswedstrijd is want we hebben afgesproken in Hensbroek, zo’n kilometer of 35 van Andijk. Drie keer schakelen, twee keer richting aangeven en je bent er!

GMC CCKW 353 uit 1944 - Army Vehicle Club
GMC CCKW 353 uit 1944

Jan Blankendaal is al sinds 2012 lid van AVC en woont in Noord-Holland, in Heerhugowaard en bezit een Dodge WC 51 en een Nekaf M38A1. Sinds kort is daar ook een GMC bijgekomen. In de AWAG (AVC’s WhatsAppGroep – alleen voor AVC-leden) maakte hij dat met terechte trots bekend met een fotootje. Maar ook dat het een restauratieproject is. Dat wekte onze belangstelling en voordat je het weet zit je aan de koffie in gesprek met Jan.

Meteen maar de eerste vraag hoe hij aan die GMC komt en wat ie ermee gaat doen: “In september 2017 was mijn vrouw mee naar het jubileum weekend van de KTR in Haaksbergen. Dit vond zij zo leuk dat ze opperde om ook eens in Engeland naar evenementen te gaan. Toen ik zei dat er een ‘groene camper’ te koop was kreeg ik meteen groen licht voor de aankoop!”

GMC CCKW 353 uit 1944 - Army Vehicle Club
Het Zwitsers kenteken staat op de voorruit
Van Venlo naar Heerhugowaard230 km

Een GMC wat? “Het is een GMC CCKW 353 uit 1944 met een naoorlogse Zwitserse toolshed erop. De koop was snel gesloten want voor effe 3200 euro kon ik deze GMC met een toolshed niet laten lopen. Het enige nadeel was hij stond helemaal in Venlo en de motor lag achterin op een pallet.”

Maar hoe krijg je ‘m dan hier in Noord-Holland?
“In november heb ik met mijn vriend Hans hem opgehaald met een aanhanger. Het opladen verliep moeizaam omdat een paar remmen vast stonden en het lukte niet met een heftruck, waarop we besloten hem met een daar staande Ward de Lafrance takeldoos de wagen op de aanhanger te lieren. De terugreis verliep voorspoedig en het lossen lukte aardig met een grote heftruck. In december zijn we begonnen met het demonteren van de wielen en de remtrommels om het vastzitten van de remmen aan te pakken.”

GMC CCKW 353 uit 1944 en Jan Blankendaal - Army Vehicle Club
Jan Blankendaal

Dat was dan meteen de eerste klus? “Inderdaad, mijn maat Hans reviseerde de remcilinders en heeft de trommels gestraald en weer groen gespoten. Samen met mijn zoon Rowan heb ik de velgen kaal gehaald met de roterende borstel en weer in de primer gezet en het weer groen spuiten was ook nog een dingetje omdat de groene verf (goed spul) de rode primer laag oploste… moesten we eerst een tussenlaag aanbrengen!”

Inmiddels zitten de wielen er weer op en staat de motor op een karretje gemonteerd. Het is de bedoeling van Jan om de motor op deze kar helemaal op te bouwen en draaiklaar te maken en na het proefdraaien weer terug te plaatsen in de wagen. Op die manier kun je overal makkelijk bij en hang je niet over de balustrade met een steeksleutel om een bout vastgedraaid te krijgen onder een hoek van 45 graden…

GMC CCKW 353 - Army Vehicle Club

“Begin november zijn we begonnen met een eerste controle van de motor door de carterpan weg te halen om het binnenste te kunnen bekijken. Van wat we toen aantroffen werd ik erg blij! De motor bleek reeds gereviseerd te zijn en nog als nieuw eruitzag!”

Motor van GMC CCKW 353 - In gesprek met ... Jan Blankendaal  - Army Vehicle Club
De motor voor en na… – foto Jan Blankendaal

Op zoek naar onderdelen – Na deze meevaller is Jan nu op zoek naar alle grote en kleine zaken die op de motor moeten zoals brandstofpomp, bougiekabels, bobine, ontsteking, startmotor enzovoorts! “Mocht er iemand nog wat hebben liggen laat het maar weten”, merkt Jan op, “Plan is om eerst de motor klaar te maken en begin 2019 willen we de cabine eraf halen om te laten stralen en spuiten. Vervolgens het chassis en de neus opknappen voordat we motor terugplaatsen en de wagen weer rijklaarmaken. Dan komt het grote moment namelijk het laten keuren bij de RDW. Als dat gedaan gaan we beginnen met de inrichting en verdere aankleding van de GMC.

In gesprek met ... Jan Blankendaal - Army Vehicle Club
Rowan (zoon van Jan) checkt de motor. ‘n Revisie motorblok was niet nodig – foto Jan Blankendaal

GeTij – Ook bij Jan Blankendaal is het grootste probleem natuurlijk het “GeTij”, Geld & Tijd. Maar de familie Blankendaal zit niet thuis met de armen over elkaar: Voorlopig rijden we nog lekker met de Dodge WC 51 en de Nekaf.”

Bedankt voor dit gesprek, Jan!

GMC CCKW 353 - Army Vehicle Club
Detailfoto's GMC CCKW 353 - Army Vehicle Club
Detailfoto’s van de GMC
De Veldpost - Army Vehicle Club
Het voorblad van “De Veldpost” Nr 1 – 2019 – met daarin het interview met Jan Blankendaal
Tenzij anders vermeld, foto's ©  GvKSr | CAPAND 

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Eén gedachte over “In gesprek met … Jan Blankendaal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.