Luchtcompressoraanhangwagen SLM KLL 15 van het Zwitserse Leger

Ter aanvulling van de inmiddels welbekende Mowag GW3500 Mannschaftswagen, heeft Otto Scheel recentelijk een aanhangertje gekocht. Het is een SLM KLL 15 compressorwagen geworden. Otto Scheel houdt van aparte voertuigen en toebehoren en dit leek hem een leuke aanvulling op de groeiende Zwitserse display wat hij aan het opbouwen is.

Het gaat hier om een 1.050 kg wegende compressor-aanhanger, voorzien van een 3 cilinder 2 liter viertakt luchtgekoelde motor. Gebouwd in 1959 door de Zwitserse firma SLM, dat staat voor ‘Schweizerische Lokomotiv- und Maschinenfabrik‘. Bekijk hier foto’s van de SLM

De motor levert 30 pk bij 2000 toeren om het compressorgedeelte aan te drijven, welke vervolgens ca. 2400 liter lucht per minuut levert bij 7 bar. Deze compressors werden gebruikt door de Zwitserse genie o.a. om luchthamers, boren en kettingzagen aan te drijven.

Deze KLL 15 is nog volledig werkend en compleet met alle onderhoudsgereedschap, dito boekjes en tekeningen (schema’s), alleen het bijbehorende pneumatische gereedschap wil Otto Scheel t.z.t. nog aanschaffen.

Het enige nadeel voor nu is dat aanhangwagen voorzien is van rubberen wielen met aparte luchtkamers, waarmee je niet meer dan de maximumsnelheid van 25 km/u mag rijden. “Die wielen wil ik nog wel vervangen voor passende maar dan normale wielen zodat ie ook mee kan naar de AVC-treffen achter de Mowag”, aldus Otto Scheel.

Het filmpje werd gemaakt tijdens het zomers aandoende paasweekend in Baarn waarmee AVC het nieuwe seizoen startte. In de komende uitgave van De Veldpost een uitgebreide reportage over dit lange weekend.

Beeldmateriaal video en foto's: © CAPAND 2019

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.