75 Jaar D-Day – In de voetsporen van Chris Jordaans – bagpiper

75 Jaar D-Day - In de voetsporen van Chris Jordaans - bagpiper - Army Vehicle Club
75 Jaar D-Day - in de voetsporen van Chris Jordaans - bagpiper


AVC-lid Chris Jordaans is samen met andere leden van de Band of Liberation afgereisd naar Normandië waar de band zal optreden tijdens tal van herdenkingsbijeenkomsten in het kader van 75 jaar D-DAY.

Chris stuurt ons foto’s die hij (en anderen) ter plaatse maakt en wij plaatsen de gebeurtenissen die zich daar (op de locaties waar de band speelt) afspeelden in 1944 in Frankrijk, Normandië, in de buurt van ‘Juno Beach’, één van de vijf landingssectoren op de stranden van Normandië die tijdens de geallieerde landing aldaar werden gebruikt.

Elke dag verschijnt er een nieuw ‘Dagrapport’ totdat Chris en de andere bandleden weer terug in Nederland zijn. Kijken dus!

Hosti Acie Nominati staat er op dit monument ter nagedachtenis aan de Black Devils zoals de mannen van de Winnipeg Rifles (R Wpg Rif) door de Duitsers werden genoemd.
75 Jaar D-Day - In de voetsporen van Chris Jordaans - bagpiper

Een lange rit staat voor de boeg voor de leden van de Band of Liberation, ruim 700 km. In de vroege ochtend van zondag 2 juni arriveren de bandleden in Benouville.

75 Jaar D-Day - in de voetsporen van Chris Jordaans
Met een huurauto werden o.a. de muziekinstrumenten van de Band of Liberations vanuit Nederland naar Normandië gebracht – aankomst: Benouville – zondag 2 juni, 07:30 uur
75 Jaar D-Day - in de voetsporen van Chris Jordaans

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat D-Day plaatsvond. Op 6 juni wordt een internationale herdenking gehouden o.a. in het bijzijn van staatshoofden van landen die destijds meededen aan de grootste amfibische invasie die de wereld heeft gekend. Onder de genodigden de Amerikaanse president, Donald J. Trump maar ook onze minister-president Mark Rutte. Gastheer is de Franse president Emmanuel Macron.

75 Jaar D-Day - In de voetsporen van Chris Jordaans - bagpiper

Een aantal leden van AVC is naar Normandië afgereisd om de speciale herdenkingen bij te wonen voor zover dat mogelijk is want het gebied waar de internationale herdenking zal plaatsvinden is hermetisch afgesloten en wordt streng bewaakt door Franse troepen en politie.

Chris Jordaans verleent samen met andere bandleden medewerking aan tal van herdenkingen in Normandië als bagpiper van The Band of Liberation.

75 Jaar D-Day - in de voetsporen van Chris Jordaans
De Band of Liberation samen met Ex Animo, aan de Dodenherdenking bij het Oorlogsmonument aan de Haagse Schouwweg in Leiden. Gheel links op de foto Chris Jordaans.

Zo zal hij samen met andere bandleden optredens verzorgen tijdens een herdenkingsbijeenkomst bij de HQ van de 3rd Para Brigade Sannerville waar 700 para’s vanuit 40 Dakota’s zullen springen.

Verder staan en nog optredens op het programma bij kransleggingen en andere bijzondere bijeenkomsten waaronder een optreden van de band op het strand bij Arromanches in het bijzijn van veel oorlogsveteranen. En tijdens een andere bijeenkomst wordt er as uitgestrooid van een overleden veteraan die destijds heeft gevochten op de stranden van Normandië.

Eén van de meest door de band te spelen stukken zal “Amazing Grace” zijn.

75 Jaar D-Day - in de voetsporen van Chris Jordaans
Een herdenkingsbijeenkomst in de Kathedraal Notre-Dame te Bayeux – D-Day 2017 – met op de foto Hans Dubbelaar (links), Chris Jordaans en Matt Pipes
75 Jaar D-Day - in de voetsporen van Chris Jordaans - bagpiper
75 Jaar D-Day - In de voetsporen van Chris Jordaans - bagpiper

Repetitie voor Sannerville

Regen of niet, er moet gerepeteerd worden door de leden van The Band of Liberation. Morgen wordt er een uitvoering gegeven in aanwezigheid van hoge officieren van het Britse leger die bijeenkomen om een herdenkingsbijeenkomst te houden nabij het HQ van de 3rd Para Brigade Sannerville.

De para’s stonden in 1944 onder commando van Brigadier Stanley James Ledger Hill DSO, MC .

Via de link hierboven van het Pegasus Archive kun je uitgebreid de gebeurtenissen lezen van de handelingen van deze brigade voor, tijdens en na D-DAY. Dit archief geeft je tot op de minuut de details van wat er in die dagen gebeurde.

Op woensdag zullen 700 para’s vanuit 40 Dakota’s springen als eerbetoon aan hun gevallen kameraden tijdens de invasie van Normandië.


Kustbatterij Longues-sur-Mer

In de middag werd er een bezoek gebracht aan de kustbatterij bij Longues-sur-Mer. Overbodig te zeggen dat het een onderdeel vormde van de kustverdediging, de Atlantic Wall.

De Duitsers deden er 160 dagen over om het te bouwen, nota bene in de eerste helft van 1944. Het bestond uit een 120 mm en vier 150 mm kanonnen in betonnen bunkers en bestreek het gebied waar de landingszones Omaha- en Gold Beach zouden komen te liggen. Krap een maand voor de invasie was de batterij operationeel. De vuurleidingsbunker, gelegen op op de rand van de 60 meter hoge klif, was echter nog niet uitgerust met de benodigde apparatuur om de doelen op zee goed te kunnen raken.

De kustbatterij werd in de vroege ochtend van de 6de juni door de geallieerden uitgeschakeld.

Afbeeldingsresultaat voor d day longest day
De Duitse majoor Werner Pluskat (gespeeld door Hans Christian Blech)kan zijn ogen niet geloven: achter hem duiken schepen op vanachter de kim: de invasie in begonnen! Screenshot uit de film: The Longest Day (1962)
Image

Werner Pluskat is geen fictieve personage. Hij was als majoor commandant van het 1e bataljon van het 352e Artillerie Regiment van de Duitse 352e Infanterie Divisie (1.Abt. Art.Regt 352). Pluskat overleed in 2002. Hij staat te boek als de eerste Duitse militair die de invasievloot zag.

Hiernaast en -onder Major Werner Pluskat. Het wordt overigens betwijfeld of Pluskat inderdaad als eerste de invasie heeft waargenomen omdat bunker van waaruit hij het commando voerde elders zou liggen.

De 352e Infanteriedivisie omvatte circa 7.400 manschappen en was gelegerd in Saint-Lô. Later werd de divisie verplaatst naar de kust om het gebied van Omaha Beach en een deel van Gold Beach te verdedigen


Op bezoek bij KTR bij Longues-sur-Mer

75 Jaar D-Day - In de voetsporen van Chris Jordaans - bagpiper

Herdenking 3rd Para Brigade Sannerville

Drommen mensen verzamelen zich op de plek waar de herdenkingsbijeenkomst gehouden wordt vandaag: Le Mesnil Bavent. Niet alleen de plaatselijke bevolking stelt zich op langs de weg, ook anderen, die speciaal naar Normandië zijn afgereisd, onthalen de veteranen die onder escorte van de Gendarmerie met bussen arriveren. Het is net of de bevrijders van weleer het weer opnieuw meemaken dat zij met gejuich worden omgeven door omstanders! Indrukwekkend!

Herdenking 3rd Para Brigade Sannerville
De eerste Dakota vliegt de droppingzone in…
Herdenking 3rd Para Brigade Sannerville
…en de eerste parachutisten springen uit het toestel.
Herdenking 3rd Para Brigade Sannerville
Er zouden nog honderden volgen die uit de 40 Dakota’s zouden springen.
Herdenking 3rd Para Brigade Sannerville
De dropping- en landing zone en HQ van de 3 Para’s Brigade gemarkeerd met de letter ‘K’ iets ten NWN van Sannerville
Herdenking 3rd Para Brigade Sannerville
Koning George VI in gesprek met leden van de 6th Airborne Division op 16 maart 1944, ergens in het zuiden van Engeland. (Public Domain)

Samenstelling 3rd Parachute Brigade

Herdenking 3rd Para Brigade Sannerville | Airborne Divisions
Het embleem van de Britse Airborne Forces

De 3rd Parachute Brigade maakte deel uit van de 6th Airborne Division en bestond in 1944 uit de onderdelen die hieronder worden genoemd met de aantal manschappen tussen ( ) zoals die werden ingezet in Frankrijk. In 1945 werd de samenstelling gewijzigd wegens het eind van de oorlog.

Het commando werd gevoerd door Brigadier Stanley James Ledger Hill DSO, MC. (Zie boven).

Hoofdkwartier (HQ): 1944 – januari tot december (79)
1st Canadian Parachute Battalion: 1944 – januari tot december (42)
8th Parachute Battalion: 1944 – januari tot december (117)
9th Parachute Battalion: 1944 – januari tot december (103)
3rd Airlanding Anti-Tank Battery – RA: 1944 – februari tot december (59)
3rd Parachute Squadron – RE: 1944 – januari tot december (65)
224th Parachute Field Ambulance – RAMC:  1944 – januari tot 1945 – mei (210)


De eerste confrontatie met de Duitsers

Er valt veel te melden over deze brigade maar we volstaan met een weergave van het moment dat de para’s zouden landen en de confrontatie zouden aangaan met de vijand, de Duitsers.

Bénouville – 6 juni 1944 – 00:45 uur

Nadat stoottroepen van Major John Howard’s “coup de main” force, bestaande uit een “B” en “D” Company van de 2nd Oxford & Bucks Light Infantry met gliders succesvol waren geland in de buurt van Bénouville – waar de later zo beroemde Pegasus Brug zich bevindt, was het de beurt aan de 3rd Para Brigade. Dat pakte echter anders uit…

Nadat stoottroepen van  Major John Howard's "coup de main" force, bestaande uit een "B" en "D" Company van de 2nd Oxford & Bucks Light Infantry met gliders succesvol waren geland in de buurt van Bénouville - waar de later zo beroemde Pegasus Brug zich bevindt, was het de beurt aan de 3rd Para Brigade. Dat pakte echter anders uit...
Pegasus Brug

De vierduizend parachutisten van de 3e en 5e parachutistenbrigade kwamen verkeerd terecht. Slechte weersomstandigheden en zware windstoten verduisterden de droppingzone en verspreidden de parachutisten terwijl ze sprongen tot ver buiten de zone.

Veel mannen – met volle bepakking – landden kilometers van de zone waar ze eigenlijk hadden moeten zijn, anderen verdronken op het land dat door de Duitsers onder water was gezet; een detail dat niet bekend was bij de Britse militaire inlichtingendienst (MI14, later opgevolgd door MI6).

De Band of Liberation stelt zich op. links vooraan Chris Jordaans - op de achtergrond de Pegasus Bridge
De Band of Liberation stelt zich op. links vooraan Chris Jordaans – op de achtergrond de Pegasus Bridge

Geleidelijk aan vormden de zes bataljons van deze twee brigades zich op hun rendez-vouspunten, maar ze konden slechts tussen 25 en 60% van hun troepenmacht verzamelen. De rest was verdwaald, gevangen genomen of verdronken…

Britse soldaten van de 6 Airborne Division bewaken een belangrijk kruispunt in de buurt van Ranville . Op de achtergrond is een ‘glider’ te zien, een zweefvliegtuig waarmee ze misschien naar Frankrijk zijn gevlogen.

Hoe dan ook, de overgebleven manschappen begonnen met het uitvoeren van de orders. De 7th Parachute Battalion bevrijdde Howard’s mannen bij de bruggen, de 12e en 13e Parachute Bataljon beveiligden verschillende dorpen in het zuidoosten om de bruggen te beschermen tegen Duitse aanvallen van de oostkant van de rivier de Orne, terwijl de genisten van het 3rd Parachute Squadron, gesteund door de 8e en 1e Canadese parachutistische bataljons, 12 kilometer oostelijk vijf andere bruggen over de rivier de Dives vernietigden waardoor latere Duitse tegenaanvallen sterk zouden worden belemmerd.

Alle reden om deze dappere mannen te gedenken en de gebeurtenissen te herdenken… Zo’n dag was het vandaag.

Chris Jordaans

Show-optreden voor dorpsbewoners van Lion-sur-Mer

Showoptreden voor dorpsbewoners van Lion-sur-Mer
Showoptreden voor dorpsbewoners van Lion-sur-Mer
Lion-sur-Mer is een gemeente in het departement Calvados. De gemeente telt 2508 inwoners en maakt deel uit van het arrondissement Caen – Foto’s © Arthur van der Linden (saxofonist BoL)
75 Jaar D-Day - In de voetsporen van Chris Jordaans - bagpiper

De Band of Liberation verzorgde vandaag de muziek bij herdenkingen in Bénouville. Op de 6de juni 1944 vielen 23 soldaten, jonge soldaten. Ze liggen hier op de Commonwealth War Graves Bénouville begraven, zij aan zij, als brothers in arms…

Wat moet er in die jongens zijn omgegaan op het moment dat zij uit de vliegtuigen sprongen? Toen ze op de grond landden? Verdwaald raakten? Of in het water terecht kwamen, met volle bepakking? Gevangen genomen door de vijand?

De herdenking op de begraafplaats van Bénouville van vanochtend. Met 23 graven van de gesneuvelde soldaten.
De vaandelwacht tijdens de herdenking nu, en op de achtergrond een levensgrote foto van de herdenking van 5 jaar geleden, met dezelfde wachters.
De herdenking op de begraafplaats van Bénouville van vanochtend. Met 23 graven van de gesneuvelde soldaten.
De herdenking op de begraafplaats van Bénouville van vanochtend. Met 23 graven van de gesneuvelde soldaten.

Hieronder de namen van 23 mannen die zijn gesneuveld op 6 juni. Ook wordt het legeronderdeel vermeld waarin zij dienden en voor zover bekend ook hun leeftijd tussen haakjes. Slechts van één soldaat is een foto bekend bij de
Commonwealth War Graves Commission

William Bowyer, Captain in het Britse leger | Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.- gesneuveld in Normandië 6 juni 1944 - begraven Bénouville
William Bowyer
Captain – 27

BOWYER WILLIAM (27)
United Kingdom Captain Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.
BURGESS KENNETH IVOR HARRY (23)
United Kingdom Private Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.
DRANSFIELD GEORGE (36)
United Kingdom Driver Royal Engineers 71 Field Coy.
ELLMER ALFRED ALEXANDER (26)
United Kingdom Private Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.
ELSTON DONALD ARTHUR (18)
United Kingdom Private Royal Warwickshire Regiment 2nd Bn.
EVANS ARTHUR
United Kingdom Marine Royal Marines R.M. Engineer Commando.
FIDDLER JOHN EDWARD (23)
United Kingdom Serjeant Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn. Age: 23
FISHER CHARLES WILLIAM (19)
United Kingdom Lance Corporal Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.
GEMMELL WILLIAM (20)
United Kingdom Private Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.
HAYWARD STANLEY DOUGLAS
United Kingdom Lance Corporal Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.
JACKSON FREDERICK (29)
United Kingdom Lance Corporal Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.
KEEL RUPERT J. (29)
United Kingdom Driver Royal Army Service Corps
KETLEY WALTER SAMUEL
United Kingdom Driver Royal Army Service Corps 106 Bridge Coy.
KNOX HARRY (25)
United Kingdom Corporal Oxford and Bucks Light Infantry 2nd (Airborne) Bn.
LEGGETT RONALD (26)
United Kingdom Private Royal Army Medical Corps 225 Parachute Field Amb.
McARA JOHN (29)
United Kingdom Private Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.
McGEE MICHAEL JOHN (20)
United Kingdom Private Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.
MILLS RAYMOND HENRY (19)
United Kingdom Private Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.
PANTON DOUGLAS (27)
United Kingdom Corporal Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.
PARRY The Rev. GEORGE EDWARD MAULE (29)
United Kingdom Chaplain 4th Class Royal Army Chaplains’ Department Sec Rgt: Parachute Regiment A.A.C. Sec. attd. 7th Bn.
SUREY FRANCIS EDWARD
United Kingdom Trooper Royal Armoured Corps 13th/18th Royal Hussars
WHITTINGHAM PETER ALFRED (20)
United Kingdom Lance Corporal Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.
WHITTY ALAN WILLIAM (19)
United Kingdom Private Parachute Regiment A.A.C. 7th Bn.

Op deze website worden de aantallen van de gesneuvelde soldaten van deze dag – D-DAY – gevisualiseerd. Je zult meteen zien dat de paratroopers de grootste verliezen hebben geleden op deze dag.


Normandy Veteran Association

In de middag werd er nog een optreden verzorgd voor de NVA, de Normandy Veteran Association, dat gevolgd werd door een rondrit met “…oude voertuigen“, aldus Chris Jordaans.

De leden van de Band of Liberation staan in ‘rust’ terwijl in het Musee du Débarquement een herdenkingsdienst wordt gehouden die buiten het museum gevolgd kan worden via een groot televisiescherm

Concert in Château de Bénouville

De bevolking van Bénouville werd een concert aangeboden als dank voor de gastvrijheid gedurende de 75-jarige herdenking van D-DAY. Het concert vond plaats bij het Château de Bénouville.

Het château diende in 2014, tijdens de 70-jarige herdenking, als locatie waar regeringsleiders en staatshoofden bijeenkwamen

De slotakkoorden van het concert
Leah Vion

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Château annex kraamkliniek gerund door Madame Leah Vion, aangeduid als ‘la comtesse’ (de ‘gravin’), de directrice. Zij leidde ook een verzetsgroep van het OCM (L’Organisation civile et militaire) behorende tot de Réseau ‘Centurie’. De kraamkliniek werd eigenlijk een dekmantel voor het verzet in de regio: voortvluchtige geallieerde piloten en Franse jongeren die niet wilden werken voor de Duitsers vonden hier een veilige schuilplaats.

Ook wapens en radioapparatuur werden hier verborgen gehouden. Vion had regelmatig contact met andere verzetsmensen, zoals Leonard Gille, Rene Duchez en Henri Leveille. Een van haar informanten was Georges Gondrée, de caféhouder bij de brug over het kanaal van Caen, die heimelijk informatie verzamelde over de Duitse verdedigingswerken. Deze informatie werd gebruikt door de “D” Compagnie van de 2nd Ox and Bucks onder major John Howard die we al eerder noemden. Via Madame Vion werd deze belangrijke informatie van Gondree doorgestuurd naar Engeland.

In de vroege morgen van de 6de juni schoot soldaat Wally Parr, een scherpschutter van de 2nd Ox and Bucks, enkele granaten af ​​vanuit een buitgemaakte Duits antitankgeschut naar en over het kasteel, omdat hij meende Duitse sluipschutters te hebben waargenomen op het dak van het kasteel. Majoor Howard gaf echter het bevel daarmee te stoppen omdat er vrouwen in het kasteel zouden werken.

File:Bundesarchiv Bild 101I-300-1865-08, Frankreich, Rommel bei 21. Pz.Div..jpg
Generalfeldmarschall Erwin Rommel (rechts) inspecteerde op 18 mei 1944 in de omgeving van Rouen (Frankrijk), eenheden van de PK 698 van de 21e Panzerdivision. Het maakte deel uit van een inspectieronde van de Atlantikwall Niet wetende dat een weken later de invasie een voldongen feit zou worden reisde hij na de inspectie van de verdedigingslinie naar Duitsland voor familiebezoek en keerde pas terug op 9 juni 1944 naar Normandië.

Foto: Bundesarchiv, Bild 101I-300-1865-08 / CC-BY-SA 3.0 [CC BY-SA 3.0 de], via Wikimedia Commons
Afbeeldingsresultaat voor luitenant Hans Höller
Hans Höller in 1944.

Maar op datzelfde moment stond de Duitse luitenant Hans Höller, een officier van 8. Kompanie (Schweres Waffen), 192. Panzergrenadier Regiment, Kampfgruppe Rauch, 21e Panzerdivision, op het dak van het kasteel, samen met een aantal ondergeschikten om de brug even verderop in het kanaal te observeren.

Hans Höller was met zijn anti-tankeenheden op hevig verzet gestuit van de zijde van de Britse parachutisten van A Company, 7th Para Battalion onder commando van Nigel Taylor, en kon niet door Bénouville trekken naar het strand. Hij zocht naar een geschikte plek om zijn batterijen op te zetten.

Madame Vion had nog, zij het vergeefs geprobeerd Lt. Höller te beletten het kasteel binnen te gaan. Höller en zijn soldaten werden gedwongen door de granaten van Wally Parr zich onmiddellijk terug te trekken voordat ze hun eigen vuur openden op de Britse para’s die de later zo befaamde Pegasus Bridge verdedigden.

Hans Höller -  Project 70 Voices of Freedom / Les 70 Voix de la Liberté (2014)
Hans Höller – Project 70 Voices of Freedom / Les 70 Voix de la Liberté (2014)

Ver na de oorlog zou Hans Höller tijdens een college tour langs scholen (Video: Project 70 Voices of Freedom | Blogspot: Les 70 Voix de la Liberté) in Frankrijk hebben gezegd: “We waren geïsoleerd, hadden totaal geen rugdekking. We stonden er alleen voor! De Atlantikwall waarvan ik dacht dat het ondoordringbaar zou zijn, kraakte aan alle kanten en in al zijn voegen! Voor mijn ogen werd het kapotgeschoten! Het onmogelijke was aan de gang … Ik moest me terugtrekken in Hérouville, waar op 7 juni onze eenheid onophoudelijk werden beschoten door de Britten. De schepen, de tanks, de vliegtuigen: overal werd er geschoten!”

Couloir de la mort 1944

Gedurende meer dan een maand houden de intense gevechten aan, als een helse ronde, totdat de Duitsers de resten van Caen verlaten. Het ergste moet nog komen voor de verliezers die door de geallieerden in het nauw gedreven zijn in de “Dodengang” (in het Frans: “Couloir de la Mort” – zie ook ‘Noten’). Hans Höller weet te ontkomen in augustus 1944 maar wordt niet veel later gevangen genomen door de geallieerden. Hij wordt overgebracht naar de Verenigde Staten maar wordt in 1946 weer vrijgelaten en teruggebracht naar Frankrijk.

Höller zette zich op latere leeftijd in voor de goede zaak en sprak -als getuige van de verschrikkingen tijdens WWII- de hoop uit dat er nooit meer oorlog zou uitbreken op het Europese continent.

75 Jaar D-Day - In de voetsporen van Chris Jordaans - bagpiper

Het zit er bijna op. Morgen gaat de reis weer richting Nederland. Vandaag bezocht Chris Jordaan de stranden bij Ver-sur-Mer. Her en der steken kruisjes met een rode papaver in het zand en liggen er wat poppy-kransen voor Britse militairen…

Nog een dag of wat en de rust keert weer in de kuststreek van Normandië. Het zal tot in lengte der dagen de plaats zijn van bezinning, maar vooral een plaats waar vele dappere mannen en vrouwen het leven lieten het grootste offer wat men kan geven als mens…

For the cause of peace, for freedom, for menkind…

De Sexton in Ver-sur-Mer

Chris bracht ook nog een bezoek aan het Normandy American Cemetery and Memorial. een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de Amerikaanse soldaten die sneuvelden bij de landing in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op de begraafplaats liggen 9 387 Amerikaanse soldaten begraven waarvan één soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Op dit kerkhof ligt tevens Generaal Roosevelt begraven, met naast hem zijn broer (gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog).

Er zijn 307 niet geïdentificeerde lichamen begraven.

75 Jaar D-Day - In de voetsporen van Chris Jordaans - bagpiper

Terugreis naar Nederland

Chris Jordaan berichtte ons laat op de avond van zaterdag 8 juni dat hij weer thuis is, in Nederland. Hij en zijn collega’s vertrokken vanochtend vroeg uit Bénouville.

Langs deze weg willen Chris bedanken voor zijn medewerking, voor de foto’s en de gelegenheid mee te kijken toen hij daar, samen met de andere leden van The Band of Liberation, optrad als bagpiper.

Het optreden voor de veteranen en anderen die daarbij aanwezig zijn is belangrijk, het voert hen mee terug naar de tijd dat dit allemaal werkelijkheid was voor hen. Terug naar de tijd waar duizenden van hen zijn achtergebleven, wiens namen gebeiteld zijn in de grafzerken, die voortleven in herinnering van hun nabestaanden, familie en kameraden…

Als AVC zijn we trots op Chris Jordaans dat hij dit al jaren doet. Respect ook, voor wat hij – en zijn collega’s met muziek doen, troost bieden en de gevallenen eren… opdat we niet vergeten!

Gerrit van Keulen Sr
Voorzitter Army Vehicle Club


Foto’s
© Chris Jordaans
(Facebook)
© Arthur van der Linden
War Memorial Museum (Public Domain)

Noten
Royal Winnipeg Rifles
De Royal Winnipeg Rifles (R Wpg Rif) is een zogeheten ‘Primary Reserve’ ter grootte van een bataljon en maakt deel uit van infanterie regiment van het Canadese leger. De bijnaam “Little Black Devils” (kleine zwarte duivels) zou zijn gegeven door de Duitsers die de zwart geschminkte mannen op zich zagen afkomen tijdens de invasie. De R Wpg Rif is gelegerd op Minto Armoury in Winnipeg, Manitoba. De Royal Winnipeg Rifles maken deel uit van de 3rd Canadian Division’s 38 Canadian Brigade Group.

Duplex Drive (DD) Sherman Tank 
De Sherman Tank met duplexaandrijving had een waterdicht chassis met een inklapbaar canvasdoek en rubberen buizen die met lucht waren opgeblazen. Het werd door het water verplaatst door twee schroeven aan de achterkant en bij het bereiken van de kust kon de tank verder als een normale tank zijn weg gaan.

Couloir de la mort 1944
De Dodengang is de naam die aan het einde van de Slag om Normandië wordt gegeven aan een nauwe doorgang tussen Saint-Lambert-sur-Dive en Chambois in het noordoosten van de Orne .

100.000 Duitsers zitten vast in de Zak van Falaise-Chambois. 50.000 gevangenen zullen worden gevangengenomen en 40.000 zullen via de “Couloir de la mort” naar de Seine vluchten, een smalle doorgang van 3 km tussen Saint-Lambert-sur-Dives en Chambois, waarbij hun materieel en verdere uitrusting wordt opgegeven. Geschat wordt dat 10.000 Duitse soldaten in de zak stierven. Een catastrofale menselijke tol voor het Duitse leger. Drie dagen later zal Parijs worden vrijgegeven.

Alleen de doorwaadbare plaats van Moissy, de lage waterstand door de zomer en de brug van Saint-Lambert laten Duitse voertuigen de rivier Dives oversteken. Dit gebied wordt gedurende twee dagen onder zwaar vuur genomen door geallieerde artillerie en geallieerde luchtmacht. Wanneer de geallieerde troepen deze weg bereiken, ontdekken ze een Dantesque spektakel met een chaos van vernietigde, verbrande of verlaten voertuigen en duizenden lijken van Duitse soldaten en kadavers van paarden die de weg bedekken, soms tot een dikte van drie of vier lichamen. Vandaar de naam ‘De Dodengang (Death row / Couloir de la mort). Generaal Eisenhower zou bij zijn bezoek aan het slagveld gezegd hebben: “Dit was een van de grootste afslachtingen van de oorlog”.

De Sexton
De Sexton was een gecombineerd Brits-Canadees stuk gepantserde mobiele artillerie. Het prototype verscheen in 1942, als combinatie van de Canadese Ram-tank en het Britse 25-ponderkanon. Voor de productie werden de Ram-tanks gebruikt die overigens veel onderdelen gebruikten van de Amerikaanse M3 en later de M4 tanks. In totaal zijn er 2.150 exemplaren van gebouwd en de voertuigen zijn na het einde van de Tweede Wereldoorlog nog jaren in gebruik gebleven.

Tijdens de oorlog werd de Sexton voornamelijk ingezet als veldgeschut, ter ondersteuning van de pantserdivisies in Noordwest-Europa en Noord-Afrika. De Sexton werd ook ingezet na de landing in Normandië in 1944 en bleef in dienst tot kort na de oorlog. Ook dit type kende een aantal varianten, zoals een commandantstank, waarbij het kanon verwijderd werd en er extra radio’s werden toegevoegd.

De tank zelf bleef nog in Britse dienst tot in de jaren 50. De Sexton was betrouwbaar, stevig en effectief. Er werden een groot aantal exemplaren uitgevoerd en de tank bleef nog in dienst tot kort geleden in enkele legers.

Nederland nam in 1948 een aantal Sextons van de Canadezen over. Vier stuks werden ingedeeld bij de Instructiebatterij Artillerie op Motoraffuit, een onderdeel dat opleidingen verzorgde voor gemechaniseerd geschut. Tot inzet bij de parate legeronderdelen kwam het echter niet; de Sexton werd in 1951 alweer uitgefaseerd.

Normandië
De 75ste Herdenking van de invasie en de Slag om Normandië
Toeristische informatie over Normandië – Bureau Tourism Normandie

Redactie, research en fotobewerkingen
Gerrit van Keulen Sr
© CAPAND
Army Vehicle Club Archiefdienst

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.