In gesprek met … Patrick Berloth

In gesprek met ... Patrick Berloth | De Veldpost - Army Vehicle Club | DAF YA 328 - NEKAF M38A1
Patrick Berloth (Foto © GvKsr)

We ontmoeten elkaar op de afgesproken tijd en plek, ergens in Nederland, op een geheime locatie. Voordat we het terrein oprijden kijken we of er ook anderen zijn, of we gevolgd worden. Of er iemand verdekt achter een boom staat, of zich in de struiken heeft verstopt! Al dan niet gecamoufleerd. Was die struik er ook de vorige keer? Stond die net niet tien meter verderop? En is dat wel een graspol? Als ik eindelijk een man zie staan herken ik meteen wie het is en hij mij. We herkennen elkaar zoals besproken, aan bepaalde attributen die we bij ons hebben. Wat die zijn laten we hier ongenoemd… want anders moet hij een zwarte paraplu kopen en ik kan dan mijn Duitse ‘stahlhelm’ aan de wilgen hangen!

Het gesprek begint fluisterend, schichtig bijna en ondertussen kijken we alle kanten op…

In gesprek met ... Patrick Berloth | De Veldpost - Army Vehicle Club | DAF YA 328 - NEKAF M38A1
Patrick op PWK19 | Baarn met zijn Nekaf M38A1 (foto © GvKSr)

Hoe kom je ertoe om een legervoertuig aan te schaffen? Tsja, in 2015 was ik op zoek naar een leuke maar klassieke auto. Het moest uit de periode  komen van 1950 tot 1970. Maar geen verborgen roest aan het plaatwerk en de wagen moest makkelijk verkrijgbare onderdelen hebben. Je kent het wel, je gaat hier en daar kijken en na wat zoeken op Marktplaats kwam deze NEKAF in het zicht. Ja, ik ben wel meteen gaan kijken en toen ik ‘m in het echt zag was ik meteen verkocht! De auto was in prima staat en er hoefde niets aan te gebeuren”, vertelt Patrick zichtbaar glunderend. 

In gesprek met ... Patrick Berloth | De Veldpost - Army Vehicle Club | DAF YA 328 - NEKAF M38A1
De DAF YA 328 van Patrick Berloth
In gesprek met ... Patrick Berloth | De Veldpost - Army Vehicle Club | DAF YA 328 - NEKAF M38A1
‘s Avonds in Baarn (Foto © GvKSr)

Heb je ‘m zelf in onderhoud? “Ja, onderhoud doe ik ook zelf. Vorig jaar heb ik wel de motor laten doen door Carrosseriebedrijf Peter. Er bleek een uitlaatklep te zijn ingeslagen en  dat is voor mij een stap te ver. Dat laat ik liever doen door iemand met verstand van zaken. Nu loopt ie weer als een naaimachientje, één uit 1955 weliswaar”, grapt hij.

Maar je rijdt ook in een 328 zag ik! “Ja, ik heb bij Peter in 2017 ook nog een DAF YA 328 gekocht. De eerste keer dat ik zo’n wagen zag was in mijn diensttijd en toen vond ik het al een erg imposante wagen. Hij was nagekeken en rijklaar. Ook hier doe ik het onderhoud zelf aan, wat soms wel wat lastig is gezien zijn afmetingen en het gebrek aan een grote garage. Rijden met de ‘Dikke Daf’ vind ik geweldig, ook al is het behoorlijk werken achter het stuur!”

In gesprek met ... Patrick Berloth | De Veldpost - Army Vehicle Club | DAF YA 328 - NEKAF M38A1
In Heerde, tijdens OCO17

Mankementen aan de wagens? Behalve regulier onderhoud is er gelukkig nog weinig reparatiewerk aan de twee wagens nodig geweest. Verbeteringen vind ik niet zo nodig, het verschil in rijden met modern spul vind ik juist erg leuk!” zegt hij met enige nadruk maar even later, meer bewust: “…hoewel, een kachel zou het rijgenot op koude dagen wel een stuk verbeteren!”

In gesprek met ... Patrick Berloth | De Veldpost - Army Vehicle Club | DAF YA 328 - NEKAF M38A1
De 328 op een landweg ergens in Nederland

Wat doe je er zoal mee? “Ja, je zou beter kunnen zeggen wat ik er niet mee doe! Nee, de Nekaf gebruik ik voor van alles! Voor het doen van boodschappen, ermee op vakantie gaan, grofvuil wegbrengen naar de vuilstort, uiteraard terreinrijden en natuurlijk stukjes toeren. Ik heb er ook een Polynorm-aanhanger bij gekocht zodat de tent mee kan op vakantie. Wel zo handig!

In gesprek met ... Patrick Berloth | De Veldpost - Army Vehicle Club | DAF YA 328 - NEKAF M38A1
Een 328 is ook handig in de tuin…

En die ‘Dikke Daf’ als grasmaaier? “Hahaha, nee dat niet, maar dat is een verhaal apart! De 328 is erg handig bij het klussen in de tuin! Echt! Ik heb er boomstronken mee uit de grond getrokken en hele bosschages mee naar de stort gebracht. Erg handig! Voor boodschappen is ie natuurlijk minder praktisch, zal ‘k maar zeggen, maar ik ga er wel regelmatig mee rijden! En ik wil er ook nog een keer mee naar Fürsten Forest om daar de hele tijd terrein me te rijden, in mijn eigen tempo!”

Wat Fürsten Forest aangaat daar willen we als AVC een keer naar toe, wanneer en hoe dat staat nog niet vast, maar wat zijn jouw ervaringen? Ja, wat zal ik zeggen? Het raarste wat ik ooit heb meegemaakt met een legervoertuig en waar ik erg van ben geschrokken was die keer dat ik met de Nekaf op zijn kant terecht kwam, dat gebeurde met  terreinrijden, ik heb daar nog een foto van. Gelukkig bleef het bij een deuk in het voorscherm en (lachend) een deuk in mijn ego…”

In gesprek met ... Patrick Berloth | De Veldpost - Army Vehicle Club | DAF YA 328 - NEKAF M38A1
De Nekaf op zijn kant

Nog plannen voor de toekomst? “Als we een huis hebben gevonden met een royale schuur dan staat er nog een YB 616 of een 626 op mijn wensenlijst. Kan ik niet alleen op mijn werk* met een kraan spelen maar ook thuis! Maar ik heb nog meer dingen op mijn lijstje staan zoals een Gama Goat. Prachtig! En ondanks dat ik op zee werk heb ik nog niet eens gekeken naar militaire vaartuigen, zeker omdat ze erg veel ruimte innemen, maar een DUKW of Schwimmwagen lijkt mij wel wat!”

In gesprek met ... Patrick Berloth | De Veldpost - Army Vehicle Club | DAF YA 328 - NEKAF M38A1
Ergens aan het IJsselmeer
In gesprek met ... Patrick Berloth | De Veldpost - Army Vehicle Club | DAF YA 328 - NEKAF M38A1
Patrick op een zomerse dag in het vroege voorjaar op PWK19 | Baarn (foto © GvKSr)
In gesprek met ... Patrick Berloth | De Veldpost - Army Vehicle Club | DAF YA 328 - NEKAF M38A1
Terug naar huis, even tanken met op de achtergrond bloeiende tulpen

Het wordt al vroeg donker en ook kouder. We laten het er bij, we moeten immers nog onopvallend weg zien te komen. Patrick gaat als eerste weg niet dan nadat ik een weg inreed en moest terugkeren omdat de weg dood liep…

Bedankt voor dit gesprek, Patrick!

“In Gesprek met …” is een telkens terugkerend artikel in “De Veldpost”, het verenigingsblad van de Army Vehicle Club. Dit artikel verscheen in Nr. 2 van april 2019

Foto’s © Patrick Berloth en © G. van Keulen Sr | CAPAND

In gesprek met ... Patrick Berloth | De Veldpost - Army Vehicle Club | DAF YA 328 - NEKAF M38A1


Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

2 gedachten over “In gesprek met … Patrick Berloth”

 1. Beste Patrick
  Leuk spul man ik heb eigenlijk de zelfde wensen maar mij probleem is ruimte .
  Ik ben een groot fan van de dafya328 daar op rijinstructeur geweest in Bergen op Zoom.
  maar ook de Nekaf en 616 Takeldoos ja maar blijven dromen .
  In ieder geval heb je mooi spul en ik wens je veel succes met ruimte ?

  Groetjes GER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.