Veldpost Nr. 3 – 2019

De Veldpost Nr. 3 - 2019
De Veldpost Nr. 3 – 2019

Het derde nummer van dit jaar van De Veldpost ligt naar verwachting komende week bij de leden op de mat of in de brievenbus. Ook deze uitgave telt meer dan 100 foto’s van legervoertuigen, verdeeld over verschillende evenementen in binnen- en buitenland.

In dit nummer gaan we in gesprek met AVC-lid Wim Delwel, die in het bezit is van een Nekaf M38A1. Ook dit gesprek – en de foto’s – worden later op deze site geplaatst. Uiteraard besteden we aandacht aan de activiteiten in het afgelopen kwartaal, het bezoek aan het door Jan de Weijer georganiseerde YP 408-weekend in Soesterberg met een prachtige collectie YP’s die vanuit heel het land en daarbuiten naar het terrein van het NMM werden vervoerd of er zelf naar toe reden.

YP 408 Weekend op het terrein van NMM in Soesterberg - Jan de Weijer in een geel hesje in gesprek o.a. met AVC-lid Michiel Grit
YP 408 Weekend op het terrein van NMM in Soesterberg – Jan de Weijer in een geel hesje in gesprek o.a. met AVC-lid Michiel Grit
Rien Waanders

In de ‘Man en zijn Paard‘ geeft Rien Waanders dit keer antwoord op 10 standaardvragen, daarin staat zíjn Nekaf M38A1 centraal.

Aan het eind van zijn relaas geeft hij de sleutel door aan een ander lid van AVC, een soort van estafette en krijgt de lezer een beeld van wat er zoal omgaat bij de eigenaars van een legervoertuig.

Paul van der Valk schrijft over de verrassingen die hij tegenkwam op het DAF YA 328-event in Olst. Hij legde dit vast aan de hand van foto’s en beschrijvingen.

HVW19 | Enter

Het Hemelvaartweekend op de Camping De Notenwei te Enter – Foto © Alfred Mons

Verder het Hemelvaartweekend in Enter wat ook bekend staat onder de naam “D/NL biwak” – samen met onze Duitse vrienden beleefden we een prachtig weekend op de camping “De Notenwei” van Gerrit & Willemien Brunnekreef!

Een van de organisatoren van D/NL-bivak, Thorsten Engelsson, met zijn M.A.N.
Kinderen bovenop een Ferret Scouting Car tijdens IAS18 | Twenthe

IAS 18 | Twenthe + IAS 19 | Wanroij

En als kers op de taart, een serie niet eerder vertoonde foto’s van IAS18 | Twenthe, ofwel de International Army Show van 2018. Je kunt alvast een voorproefje nemen op de International Army Show van dit jaar, die bij AVC de naam IAS19 | Wanroij draagt, door een filmpje te bekijken van IAS18

NVD19 | Den Haag

Natuurlijk foto’s o.a. van het AVC-aandeel aan de Nederlandse Veteranendag in Den Haag op die hete zaterdag van 29 juni, gemaakt door AVC-lid Marcel Huijsing!

Aus der Reihe…

De PzKpfw. IV ergens in het westen van Europa | Bundesarchiv Bild 101I 124-0211-18
De PzKpfw. IV ergens in het westen van Europa | Bundesarchiv Bild 101I 124-0211-18

Aan de hand van propagandamateriaal uit de Tweede Wereldoorlog staat de redactie stil bij toegepaste ‘army vehicles’. Dit keer is het de enige tank die vanaf het begin tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd geproduceerd en waarvan nú minstens 50 exemplaren een plek hebben gekregen in evenzovele musea ‘all of the world’ en waarvan men zegt dat er nog tal van wrakken liggen in de Golan Hoogten, …de PzKpfw IV, want deze tank maakte na de oorlog deel uit van het Syrische leger en werd ingezet tijdens de Zesdaagse Oorlog met Israël en Syrië, Jordanië, Egypte en andere landen.

Dat deze PzKpfw. IV er is gekomen dankte nazi-Duitsland mede aan de politieke verhoudingen in de wereld na de Eerst Wereldoorlog maar ook aan het land waarmee het eerst een niet aanvalsverdrag had afgesloten maar later binnenviel! Had Duitsland zich niet verlaten op de technologisch overontwikkelde en dus peperdure gevechtsvoertuigen zoals de loodzware en logge Tiger, en was de PzKpfw. IV verder ontwikkeld en en masse geproduceerd in plaats van o.a. de Tigers dan had de Tweede Wereldoorlog misschien een heel andere wending gekregen dan dat het nu heeft gehad.

6 juni 1944 – 6 juni 2019

Het logo wat door de Frans autoriteiten werden gebruikt in het kader van 75 D-DAY
Het logo wat door de Frans autoriteiten werden gebruikt in het kader van 75 D-DAY

En de herdenkingen omtrent 75-jaar D-DAY komen ook aan bod, twee AVC-leden, Michiel Grit en Adriaan Loef blikken aan de hand van foto’s terug op 6 juni 2019 in Normandië

Dit en meer in de komende uitgave van De Veldpost!

Onze adverteerders in dit nummer:

Carrosseriebedrijf Peter | Douwe’s Dump | D. van Dam BV
Camping ‘De Notenwei’ | Autobedrijf Van den Bosch
Van Keulen Dienstverlening | Dumpstore Amersfoort

Op naar Nummer 4

De Veldpost Nr. 3 | Army Vehicle Club
De Veldpost Nr. 3
Foto's
Copyright op alle foto's © Army Vehicle Club, tenzij anders vermeld

Verder foto's van  
© G. van Keulen Sr | CAPAND
© Marcel Huising
© Rien Waanders
© Alfred Mons
© Bundesarchiv Bild 101I 124-0211-18 

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.