Corona | Met wie mag ik in een ex-legervoertuig?

Corona | Met wie mag ik in een ex-legervoertuig?

De laatste weken is het stafbureau van AVC diverse keren benaderd met de vraag: ‘Met wie mag ik in mijn legervoertuig, om een eindje te gaan rijden?” of deze: “Ik wil een eindje rijden met de vader van mijn vrouw en die zijn buurman. Mag dat?” Het zijn geen vragen die op het rijexamen werden gesteld en daarom legden we deze en andere vragen voor aan de politie. Als reactie kregen we onderstaande informatie die ook op Internet te vinden is op de website van de Politie.

Dat in onderstaande informatie over “auto” wordt gesproken geldt ook voor ex-legervoertuigen, oldtimers, etc, ongeacht de leeftijd en het aantal zitplaatsen. De tekst is afkomstig van de Politie.

Mag ik met een vriend(in), familielid of collega (dus met 2 personen totaal) in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?

Het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Doordat je zo dicht bij elkaar zit, loop je namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Ook als je maar met z’n tweeën bent. De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren. Je kunt er geen boete voor krijgen.

Mag ik met 3 mensen in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?

Het is onverstandig én strafbaar om met 3 personen (of meer) in een auto te zitten als je niet uit hetzelfde huishouden komt. De norm is namelijk dat je 1,5 meter afstand moet kunnen houden, en dat lukt in een personenauto bijna nooit. Het kan je een boete opleveren van 390 euro (of 95 als je tussen de 13-17 bent). 

Als twee mensen uit één huishouden (bv broer en zus) in één auto zitten, mag er dan nog een vriend meerijden?

Nee. Twee huisgenoten tellen dan niet ineens voor één persoon. Als er ook een vriend(in) in de auto stapt, zijn dit nog steeds drie personen uit verschillende huishoudens. En kun je dus alle drie een boete krijgen. 

Als ik met mijn kind (12 jaar of jonger) in de auto zit, mag dan ook een vriend/vriendin/oma/opa meerijden? 

Nee, als de twee andere inzittenden (boven de 12) niet tot één huishouden behoren, telt het kind als derde persoon en kun je een boete krijgen.
Je voldoet dan aan de beschrijving dat je strafbaar bent als je met 3 of meer personen in één auto zit als je niet tot één huishouden behoort. 

Stel ik wil samen met mijn partner wat leuks gaan doen met 2 neefjes/nichtjes van 12 jaar of jonger. Mogen we dan met elkaar in één auto?

Voor kinderen van 12 jaar en jonger geldt de norm van 1,5 meter niet. Als de andere inzittenden uit één huishouden komen, mogen zij met zijn allen in één auto zitten.  

Vragen over handhaving en boetes

Waarvoor gaan politie en boa’s boetes uitdelen en hoe hoog is die boete? 

Ben je met drie of meer mensen bij elkaar op straat en houden jullie géén 1, 5 meter afstand, dan ben je nog steeds strafbaar. We gaan ervan uit dat je die regel inmiddels kent en je daar aan probeert te houden. Maar omwille van jouw en onze gezondheid handhaven wij hier nog steeds op. In de meeste gevallen spreken we je eerst aan en waarschuwen we. Luister je niet, dan krijg je een boete. Op sommige plekken zien we dat mensen de maatregelen blijven overtreden en dat waarschuwen niet helpt. In dat geval delen we direct een boete uit. Blijf je na een boete nog steeds te dicht bij elkaar, dan kunnen we je aanhouden.

Voor 13 t/m 17-jarigen is de boete 95 euro. Ook is het mogelijk minderjarigen in overtreding door te sturen naar HALT. Voor 18 jaar en ouder is het 390 euro.

Ben je ouder dan 18 jaar, dan kan de boete tot een aantekening op je strafblad (https://www.justid.nl/organisatie/JDS/registratie.aspx). De overheid en het Openbaar Ministerie buigen zich hier momenteel over.

De maatregelen gelden niet als je met personen uit je eigen huishouden op straat bent. Kinderen t/m 12 jaar mogen gewoon samen buiten spelen. Ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Vragen over de grens met België / Duitsland

Ik wil de Belgische grens over. Mag dit?

Op 15 juni is de grens met België weer open gegaan voor niet-essentiële reizen. Toerisme en bezoek van vrienden en familie is hierdoor onder voorwaarden mogelijk. Ga je naar België, verdiep je dan in de regels die daar gelden, kijk op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/verkeer-openbaar-vervoer-grensstreek/grens-belgie 

Ik wil de Duitse grens over. Mag dit? 

Duitsland laat weer Nederlandse (toeristische) reizigers toe. De in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan zijn dat u aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd, kijk op https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies

Meer informatie?

Wat hier staat vermeld zijn slechts een aantal zaken die betrekking hebben op het reizen met een auto, ex0legervoertuigen en oldtimers. Er is meer informatie te melden over bijvoorbeeld beroepsmatig vervoer. Daarvoor verwijzen we je naar het RIVM.

Let op!

Je bent zelf geheel verantwoordelijk om jezelf bijtijds en op de juiste manier te informeren of informatie in te winnen. Deze informatie is op 15 juni geplaatst. Naar verwachting dat zal niet direct worden gewijzigd maar we raden je aan regelmatig te kijken of er iets veranderd is.

We hebben ons beperkt in het opsommen van de regels die gelden voor het rijden in een voertuig. Andere informatie moet je zelf opdiepen bij de juiste instantie(s), bijvoorbeeld het eerder genoemde RIVM.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Foto legervoertuig door Rik Schots op Pexels.com
Grensafbeelding © CAPAND

Auteur: Admin AVC GvKSr

CEO AVC NLD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.