De AVC en maatschappelijke relevantie (2)
Zoals beloofd, weer een verslag van een activiteit waar we als AVC leden een bijdrage leveren aan een maatschappelijk belangrijke gebeurtenis. Dit verslag is van onze Voorzitter, Jan Blankendaal.
"Op zondag 24 november hadden wij met de Dodge en de Nekaf nog een klusje te doen als voorbereiding op lichtjesavond op 24 december.
Wij zouden bij de laatst levende oud verzetsstrijder Simon Schoon (89) wat foto’s laten nemen van het ontsteken van de stormlamp om het licht naar Veenhuizen te brengen.
Daar aangekomen al snel gevraagd of hij niet mee wou; het was immers prachtig weer. Na het instijgen gingen wij op weg met vele stops voor foto’s en film opnames.
Lichtjesavond op 24 december betekent bij het graf van een militair of verzetsstrijder een kaarsje laten branden om hen die voor onze vrijheid vielen op deze avond in het licht te zetten. Het is inmiddels een landelijk fenomeen, begonnen op de Canadese begraafplaats in Holten maar uitgewaaierd over het hele land, waar vrijwilligers een kaarsje of lampje plaatsen bij het graf van een voor onze vrijheid gesneuvelde.
https://lichtjesopoorlogsgraven.jimdofree.com/
Nu verlenen wij al een paar jaar op verzoek van Ko Zut ondersteuning hiervoor met 2 voertuigen om de stoet wandelaars te begeleiden vanaf het dorpshuis naar de begraafplaats in Veenhuizen in de gemeente Heerhugowaard.
Eerst is er dan een samenkomst in het dorpshuis en drinken we een kopje koffie, waarna er onder leiding van Ed Dekker enkele toespraken zijn van o.a. de loco burgemeester en wordt er door Marry Overtoom een passend gedicht in het Westfries dialect voorgedragen.
De laatste jaren maken we het wat breder door veteranen en organisaties ook uit te nodigen voor dit samenzijn en herdenken.
Hierna stellen de zeescouts zich op en verzamelen we tussen de twee voertuigen in om naar het kerkhof te lopen en daar de lichtjes te plaatsen op de graven van drie omgekomen bemanningsleden van de RAF.
Wanneer de lichtjes bij de graven geplaatst zijn wordt de Last post geblazen waarna we als groep weer terug keren naar het dorpshuis voor warme chocomel en een plak kerstbrood. Hier worden nog een paar nummers gezongen welke passen bij de gelegenheid.
De op 2 juli 1940 gesneuvelde bemanningsleden vd Blenheim bommenwerper waren:
sergeant H. Histon Observer
sergeant R.J. mcAllister Wireless Operator
Squadronleader H.F. Chester Pilot
Zij waren op weg om op het kanaal bij Bochum vrachtschepen te bombarderen, waar zij werden aangevallen door een Messerschmitt BF109E.
Aangeschoten moesten zij de vlucht afbreken om terug te keren naar hun basis.
Bij Veenhuizen (gemeente Heerhugowaard) moest het toestel een noodlanding maken in het weiland tegenover het kerkje waar nu hun graven liggen. Nog voordat de bemanning het toestel kon verlaten ontplofte deze waarbij de bemanningsleden sneuvelden.
De dag erna werden zij door de Duitsers begraven op de plek waar zij nu nog steeds rusten.
In gesprek met Simon Schoon vroeg ik hem naar zijn activiteiten in de oorlogsjaren. Hij vertelde mij dat hij als 8-9 jarige jongen verzetskranten rondbracht welke gedrukt werden in een boerderijtje naast het kerkje aan de middenweg.
Simon vertelde dat je daar toen niet bij stilstond maar achteraf levensgevaarlijk was. Ook vertelde hij over de luchtaanval op de spoorlijn Alkmaar-Den Helder, dat hij toen met zijn vader op het land bezig was en ze moesten schuilen in een aardappelkuil.
Ook de hongerwinter kwam aan bod; zijn moeder maakte vele liters soep voor de mensen uit de steden die op het platteland om voedsel kwamen halen.
Dat menigeen die deze tocht maakte, deze niet overleefden en uitgeput langs de kant van de weg stierven.
Ik heb dit alles weer als bijzonder ervaren en vind het belangrijk om dit te kunnen en mogen doen."